„Preobraženjski dani“ – Izložba „Moje Jadovno“ pred rogatičanima

14.08.2016.

Moje Jadovno izlozba (1)

ROGATICA – U Narodnoj biblioteci u Rogatici, u okviru „Preobraženjskih dana 2016“, sinoć je otvorena izložba fotografija i dokumenata „Moje Jadovno“ koju su priredili Predrag Lozo, Dragoslav Ilić i Dušan Bastašić.

O izložbi je posebno govorio Dušan Bastašić, jedan od njenih autora i predsjednik Udruženja građana „Jadovno 1941“.

– O Jadovnu i jamama na Velebitu, mučilištima u Gospiću, Karlobagu i Pagu, rekao je on, sve do 2007. godine malo se govorilo i posebno pisalo. Za 132 dana postojanja logora Jadovno koga su formirale vlasti Nezavisne države Hrvatske da bi zatrli Srbe, Jevreje i Rome, ubijeno je, prema dosad utvrđenim podacima, 40120 osoba, od čega preko 38000 Srba među kojima je dosada identifikovano i 22 Srbina sa područja sadašnje opštine Rogatica. Ubijeni su na najmonstruozniji i do tada nezabilježene načine i polužive i žive bacali u jame.

Moje Jadovno izlozba (2)

Izložbu je uz, takođe, prigodnu besjedu otvorio načelnik opštine Tomislav Puhalac, koji se u porvom redu zahvalio priređivačima izložbe uz napomenu da ona upućuje na činjenicu da se zločini nad nedužnim žrtvama ne smije zaboraviti, jer bi to bilo njihovo ponovno ubijanje. Zaboraviti znači omogućiti da se zločin može ponoviti. Da mi u Republici Srpskoj Jadovno i sva druga stratišta nismo zaboravili pokazao je posljednji rat i nije nam se dogodilo da dva-tri neprijateljska vojnika na gubilište vode po 20, 30 pa i stotine Srba, rekao je Puhalac.

I pored brojnih kulturno-umjetničkih, sportskih i drugih manifestacija koje će se održati u nardnih šest dana, ovu jedinstvenu i na ovim prostorija prvi put priređenu izložbu, koja će trajaće do 20. avgusta, radi njene poruke i pouke trebalo bi, reče direktorka Biblioteke Anđelka Đerić, da pogleda što više Rogatičana, ali i gostiju koji ovih dana budu boravili u ovom gradu.

Moje Jadovno izlozba (3)

UMORENI IZ ROGATICE

Prema prikupljenim podacima sa područja opštine Rogatica u Jadovnu umoreni su Milan Božić, Lazar i Rade Đokić, Đorđe Gluhović, Jovan i Miloš Jovanović, Dušan i Pero Limić, Vaso Marjanović, Simo Obradović isin mu Dragomir, Risto Perendija, Marko Planojević, Milan Spajić, Risto Borovina, Svetozar Branić, Jovo Budimir, Janko Đurđević, Uroš Malović, Đuro Ostojić, Slavko Tanasković, Spasoje Palavestra i još desetine drugih Srba.