Prošle subote u Gučevu kod Rogatice – Promovisana knjiga Gučevska četa

07.08.2016.

Gucevska ceta (1)

ROGATICA – Poslije Beograda, u junu ove godine, i uspjele promocije knjiga Gučevska četa Jovana Jovičića koju je dopunio, priredio i objavio Jovanov sin Milivoje-Mile Jovičić, koji nakon egzodusa iz Sarajeva 1992. godine, živi i radi u Torontu u Kanadi, ova knjiga promovisana je juče, subota, 6. avgusta, i u Gučevu kod Rogatice.

Pred preko 50 potomaka boraca i simpatizera Gučevske čete kroz koju je prošlo više od 230 mladića gučevskog kraja, od kojih nažalost danas nema ni jednog u životu, na promociji su govorili Slobodan Cerović, penzionisani pukovnik JNA, i autor Milivoje Mile Jovičić.

– Knjiga Gučevska četa je svjedočanstvo o najsvjetlijim i najsvetijem delu istorije našeg zavičaja. Ona sadašnjim i budućim generacijama trebalo bi da bude putokaz kako se treba boriti za sloboodu, mir i čast otadžbine, rekao je Cerović.

A koautor i priređivač knjige Milivoje-Mile Jovičić, posljednji višegodišnji predratni direktor Aerodroma u Sarajevu, govoreći o ratnom putu ove slavne jedinice NOP-a rekao je da je Gučevska četa formirana polovinom avgusta 1941. pa otuda i promocija knjige u avgustu i Gučevu, i već na startu pod komandom narodnog heroja Ratka Jovičića imala zapažene borbene uspjehe. U početku je bila u sastavu Romanijskog partizanskog odreda, a tokom rata njeni borci borili su se i u Prvoj proleterskoj, Šestoj istočno-bosanskoj i 20. Romanijskoj brigadi u kojoj je dočekala kraj rata sa 90 poginulih boraca.

Gucevska ceta (2)

– Knjiga je, naglasio je Jovičić, drugi spomenik tim hrabrim gučevskim junacima. Prvi je onaj mermerni, kod Spomen-česama u centru sela, na kome stoji epitaf: „Bijasmo ljubav u srcu ovog kraja, bijasno klasje jednog olujnog ljeta, neka sad sloboda našim glasom pjeva, za zemlju ovu pade i Gučevska četa“, a drugi ova knjiga, koja bi mlađim generacijama trebala da bude putokaz kako se nekada živjelo jer sadrži podatke o Gučevu od starih vremena preko Zemlje Pavlovića, turskog doba, Austrougarske vlasti, Prvog velikog rata, Kraljevine Jugoslavije i posebno tokom Drugog svjetskog rata kada se sa pjesmom ginulo za slobodu zlatnu.

Priređivač knjige podsjetio je da je njegov otac Jovan, inače borac Gučevske čete od prvog dana njenog formiranja, godinama prikupljao istorijske podatke i revnosno bilježio sjećanja boraca i ljudi iz ovog kraja sa željom da napiše Hroniku sela Gučevo. Nažalost neke druge okolnosti i smrt su ga u tome spriječili i zato sam ja, rekao je Mile, u povodu sedamdesete godišnjice Drugog svjetskog rata, odlučio da sredim i dopunim Jovanov rukopis i izdam ovu knjigu. Nazvao sam je Gučevska četa, jer se sačuvani Jovanov rukopis najviše odnosi na Drugi svjetski rat, ali sam u knjigu uvrstio i predratni period, jer sadrži brojne, vrlo dragocjene podatke, pa uz memoarsku ima i istorijsku dimenziju.

Na kraju promocije Jovičić je, kao uspomenu na Gučevsku četu, i znak zahvalnosti na prisustvu ovom događaju, sa posvetom poklonio po jedan primjerak knjige svim prisutnim i Narodnoj biblioteci u Rogatici za Zavičajnu zbirku.