Veče istorije, tradicije, religije i knjige

28. avgusta 2016. 058.ba

folklor u Cajnicu

ČAJNIČE – Sinoć je u Čajniču održano veče folklora gdje smo osim tradicionalne igre mogli da uživamo i u promocijama knjiga, poeziji, ali i dodjeli nagrada i priznanja.

Prije početka svečanosti odana je počast našem tragično preminulom sugrađaninu Ivanu Komlenoviću.

Svečanost su otvorili načelnik opštine Goran Karadžić i protojerej stavrofor Momir Vasiljević.
Načelnik je prisutne pozdravio i poželio im srećnu slavu:
„Molim i da nas razumijete zbog otkazivanja nekih sadržaja, ali to je bila naša moralna da iskažemo poštovanje izgubljenom mladom životu. Ali biće prilika i za Malu Gospojinu. Zahvaljujem se svim učesnicima naših svečanosti i pozivam vas sve sutra na crkvenu litiju, i sutra veče na slavlje. Zahvaljujemo se i sportistima i nadamo se da će ih slijedeće godine biti još više. Pozdravljamo naše goste iz Crne Gore, našeg protu koji uvijek pomaže sve kulturne aktivnosti, naš KUD „Izvor“, kao i sve prisutne. Srećna nam slava! “

Prota nam je govorio o istoriji, ali i duhovnom značaju praznika, ikone i crkve:
„Braćo i sestre, draga djeco Pomozi Bog, neka nam bude srećno navečerje velikog praznika, veselja. Čajniče je vijekovima pod zaštitom Presvete Bogorodice i proslavlja sve njene praznike. Od 1594. godine Čudotvorna Ikona Krasnice Čajničke nalazi se upravo ovdje u našem divnom i lijepo Čajniču. Ona je naša zaštitnica. Pomaže nam u svim našim nevoljama, iskušenjima i mukama. Na sam praznik Uspenja Presvete Bogorodice, proslavlja se i dan i uspomena Čudotvorne Ikone Majke Božije. Dakle imamo dva razloga za radost. I Radujmo se Čajničani. Ikona nam je došla na dar i mi smo njeni čuvari vijekovima. Zbog toga mi imamo i obavezu da se ponašamo u skladu sa pravoslavljem i svetosavljem. “

Čajničanima su se obratili i stari poznanici, rado viđeni gosti, pisci istoričari, Predrag V. Ostojić i Goran I. Kiković. Oni su nam govorili o svojim knjigama i srpskoj istoriji.

Ostojić, autor knjige „Ofanzivni Gornjodrinski front nas je podsjetio na istorijsku ulogu Čajniča i Čajničana u Prvom svjetskom ratu:
„Čajniče je 1914 godine bilo jedno od prvih mjesta koja su oslobođena Austrougarske okupacije. Pripadnici Crnogorsko-Sandžačke vojske su 7. avgusta oslobodili Čajniče i Čelebiće. I ono čime Čajniče treba da se ponosi su 573 dobrovoljaca koja su se javila u crnogorsku vojsku pod komandom serdar Janka Vukotića. Takođe treba istaći da je Čajniče kasnije osvojeno od Beograda, Čačka Kraljeva.“

Goran I. Kiković pisac djela „Srbi u Crnoj Gori kroz vijekove“ Osvrnuo se na istorijski značaj srpskog naroda, i čudnu današnju situaciju:
„Dobro bi bilo da večeras i mladi nešto čuju i nauče, jer u istorijskim udžbenicima to neće naći, bar ne u Crnoj Gori. Crna Gora je uvijek bila srpska država, bez obzira šta sada žele da nam to oduzmu plagiranjem istorije.“

Publici se kroz pjesmu o Čajničkoj Krasnici obratio i Milenko Dačević, čajnički orator i pjesnik. Duhovna, emotivno nabijena i iskrena poetika sjajno je oslikala sve ono što Krasnica predstavlja.

Na kraju svečanosti uručene su brojne nagrade koje su predhodnih dana osvojili sportisti, ali i domaćice.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Dragan Kovačević

Iz Čajniča, rođen u Foči 1987, diplomirao u roku novinarstvo na Filozofskom Fakultetu Pale, stekao zvanje diplomirani novinar. Odličan u kreativnom pisanju.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Dragan Kovačević

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: