Otvorena retrospektivna izložba Ratka Lalića

12.09.2016.

ratko-lalic-2

ANDRIĆGRAD – U Galeriji Andrićevog instituta „Lubarda“ u Andrićgradu otvorena je retrospektivna izložba slika akademskog slikara Ratka Lalića pod nazivom „Godišnja doba – zapisi na površini zemlje“.

Izložbu je otvorio profesor dramskih umjetnosti na Univerzitetu u Parizu Dragan Milinković, koji je rekao da je ovo jedinstvena izložba u veleljepnom izdanju i prostoru koji će sljedećih decenija obilježavati, ne samo kulturu i kulturni život Višegrada i regije, nego i šire.

ratko-lalic-1

„Večeras je došlo do simbioze više različitih energija. U ovom trenutku Emir Kusturica u Veneciji je slavljen, a u njegovom zdanju Lalić otvara izložbu. Lalićeve slike su jedna vrsta komunikatora koji traže saradnju, pored njih ne možete prolaziti mirno, jer prolazite pored majke prirode koja vas obasipa raznim bogatstvima“, istakao je Milinković.

On je naglasio da su posjetioci na ovoj izložbi podijelili energiju, optimizam koji izvire iz Lalićevih slika, čak i tamo gdje priroda čini svoje neizmjerne cikluse.

„Lalić je čovjek istraživač, on istražuje dubine svog dara, ali istovremeno to radi kroz prirodu koja je najbolji saradnik u svemu“, dodao je Milinković.

ratko-lalic-4

Autor izložbe Ratko Lalić rekao je da je izložio dio stvaralaštva, rađenim u tehnici ulja i akril na platnu koja su nastala u periodu od 1995. do 2016. godine.

On je dodao da su o njegovim slikama recenzije dali slikari iz Ljubljane, Zagreba, Beograda, Sarajeva i svako je na svoj način stručno obrazložio doživljaj slika.

ratko-lalic-3

Ratko Lalić rođen je 1944. godine u Dolipolju, opština Visoko. Akademiju likovnih umjetnosti i postdiplomske studije završio je u Beogradu 1975. godine u klasi Stojana Ćelića. Od 1994. godine redovni je profesor crtanja i slikanja na Fakultetu primijenjenih umjetnosti u Beogradu.

Izlagao je na 50 samostalnih i 500 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je više značajnih nagrada za stvaralaštvo. Živi i radi u Beogradu.