Posjeta učesnika Naučnog skupa turističkom izletištu „Kod lopte“ u Čajniču

04.09.2016.

Naucni skup posjetio Prevrzmu (1)

ČAJNIČE – Univerzitet u Istočnom Sarajevu u četvrtak, 1. septembra, održao je naučni skup “Ekonomija danas” u Andrićgradu.

Na dvodnevnom naučnom skupu, autori su prezentovali 55 naučnih referata o temi “Slobode, konkurencija, subvencije” iz zemlje i inostranstva.

Raspravljalo se o problemima i mogućim riješenjima privrede u zemljama trazicionim privredama.

Drugog dana, učesnici Naučnog skupa posjetili su značajne kulturno-istorijske i vjerske spomenike, kao i turističke destinacije u Višegradu, Novom Goraždu i Čajniču.

Naucni skup posjetio Prevrzmu (2)

Posjetili su hram Svetog Đorđa u Donjoj Sopotnici kod Novog Goražda, koga je 1454. godine podigao herceg od Svetog Save, veliki vojvoda bosanski, gospodar humski i knez drinski Herceg Stefan Vukčić – Kosača, gdje je tačno prije 494 godine počela sa radom prva štamparija na prostorima današnje BiH, a druga na Balkanu, odmah iza Cetinjske.

Nakon toga, učesnici nastavljaju putovanje i dolaze u posjetu malom gradiću Čajniču, u kome se nalazi velelepni hram Uspenja Presvete Bogorodice i Čudotvorna Ikona, Čajnička Krasnica.

U hramu ih je dočekao protojerej-stavrofor Momir Vasiljević, koji im je ispričao istoriju hrama, čime su posjetioci bili oduševljeni.

Naucni skup posjetio Prevrzmu (3)

Odmah posle krenuli su u posjetu turističkom izletištu „Kod lopte“, gdje je domaćin bio u ime Univerziteta u Istočnom Sarajevu, profesor, doktor Branislav Mašić, redovni profesor na Ekonomskom fakultetu Pale. Uz svečanu trpezu, profesor Mašić upoznao je sve prisutne, sa turističkim atrakcijama ovog mjesta.

Prema njegovim riječima na ovom prostoru postoji niz jedinstvenih stvari koji su tako osmišljene da su veoma rijetke u svijetu.
Recimo, Lopta sa sunčanim časovnikom je jedinstvena, a takođe i spomenik sa čovjekom, zatim Kustin trg, prva posveta Emiru Kusturici jednom od najvećih kreativnih genija po mišljenju profesora Mašića.

Mašić je dodao da se na velelepnom mjestu kao što je Prevrzma, takođe nalaze tri stanice, nad kojima su se nadvile prelijepe jelovite grane čiji su nazivii jako interesantni, kao što su Stanica „Bez voznog reda“ na koju posjetioci koji dođu mogu bezuslovno da uživaju u čarima izletišta, zatim „Momački raj“ i „Djevojačka čežnja“ se uklapaju u ambijent i skreću veliku pažnju svima koji dođu.

Naucni skup posjetio Prevrzmu (4)

Voda dobre volje takozvana „Bijela voda“, ljekovita voda, u čujoj izgradnji su učestvovale dvije srpske i dvije bošnjačke porodice. A to su Mašić, Drašković i Hodžić, Šero. Ova voda predstavlja jedinstven primjer podizanja zajedničke vode kako u predratnom tako i u posleratnom periodu-priča profesor.

Zastava olimpijskih igara vihori od 2014. godine, na jarbolu čiju osnovu čine svjetski putokaz metropola u svijetu i obližnjih mjesta, kao i putokaz udaljenosti grada Šavnika, odakle potiče porodica Mašić.