Zabilježeno u Rogatici – Geograf među pčelarima

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 12. septembra 2016. 058.ba

miroslav-milinkovic

ROGATICA – Nastojanje Japanske razvojne agencije JICA (Džajka) da već treću godinu za redom kroz projekat „Izgradnja povjerenja kroz ruralni razvoj“ u opštini Rogatica direktnom donacijom uz stare pčelare pomaže i početnike u pčelarstvu dodjelom po 4 košnice sa rojevima pčela uz osnovnu pčelarsku opremu bilo je presudno da Miroslav Milinković (27) iz sela Drobnići, koji potiče iz višečlane porodice, ode u pčelare.

– Moja majka Milena, koja je rodila nas petoro djece, zapravo je korisnik ove donacije. Pošto se radi o ženi i još starijoj, normalno je bilo da joj ja priteknem u pomoć. Pošto u pčelarstvu nisam imao nimalo iskustva, oslonio sa se na pomoć poznanika i posebno školu pčelarstva koju na području opštine za početnike i nešto starije pčelare finansira Japanska Džajka. Donekle sam ušao u tajne ovog zanimljivog posla u čemu mi je pomoglo i to što sam diplomirani geograf bez zaposlenja pa sam najveći dio slobodnog vremena posvetio pčelarstvu čitajući raspoloživu literaturu i praktičnom radu u mom još uvijek mini pčelinjaku, priča Miroslav i dodaje:

– Na pčelarskom putu, zbog loše pčelarske godine, nije me razočaralo to što se već prve godine nisam osladio. Nisam na to mnogo ni računao. Želja mi je bila da moje pčele dočekaju jesen i zimu u što boljoj kondiciji i mislim da sam u tome uspio. Ono što je trebalo uraditi u njihovoj pripremi već sam uradio. I tu sam se oslonio na literaturu i savjete starijih i iskusnijih pčelara. Obezbijedio sam, nadam se, dovoljno šećera za prihranu i materijala za utopljenje pčelinjih društava. Tu su i svakodnevne obaveze u borbi protiv varoe i stalna kontrola zdravstvenog stanja pčelinjih legala.

– Ono što je pohvalno kod ovog novopečenog pčelara je entuzijazam sa kojim je ušao u ovaj posao, reče njegov komšija iz sela Mile Balčak, jedan od trojice pčelara na području opštine kojim je pčelarstvo osnovni izvor egzistencije.

– Sudeći prema onom što sam primijetio u radu sa i oko pčela, ja sam, dodao je on, ubijeđen da ćemo u Miroslavu uskoro imati uzornog pčelara bez obzira hoće li mu to biti osnovno životno opredjeljenje ili hobi.

I tako, dok čeka posao geografa, Miroslav se ne odvaja od svojih pčela. Sa njima je od jutra do mraka i od idućeg proljeća nada se povećanju broja društava kroz razrojavanje postojećih ili kupovinom od poznatih pčelara.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,