Andrićgrad i Banjaluka privukli najviše posetilaca

blic.rs - 18. oktobra 2016. 058.ba

Andricgrad kapija

ANDRIĆGRAD – Republika Srpska sve više razvija turizam, pa su ove godine zabeleženi rekordi – 220.000 poseta i 507.000 noćenja.

To je za 12,2 odsto više posetilaca u odnosu na isti period prošle godine. Ovolikom broju turista najviše su doprinele posete Andrićgradu, Banjaluci i Trebinju.

Direktor Turističke organizacije RS Nada Jovanović ističe da najveći turistički bum imao Višegrad, koji postaje važna turistička destinacija.

– Tokom osam meseci ove godine Višegrad je posetilo više od 150.000 turista, ali je, sigurno, bilo mnogo više posetilaca jer statistika registruje samo turiste koji ostvare noćenje. Motivi za dolazak u Višegrad su čuvena ćuprija koja je pod zaštitom Uneskoa, a posebno Andrićgrad. Tu su i brojni muzički i filmski događaji, promocije knjiga, festivali – rekla je Jovanovićeva.

Osim turista iz regiona, koji su najbrojniji, bilo je mnogo poseta iz Francuske, Španije, Portugalije, Rusije, Nemačke, Belgije i Holandije.

– Imali smo i mnogo organizovanih grupa turista iz Japana koji putuju kroz balkanske zemlje, kao i grupe iz Bugarske – istakla je Jovanovićeva.

Dodala je da je i Banjaluka ove godine oborila sve rekorde po broju dolazaka turista.

– Tokom osam meseci krajišku lepoticu je posetilo 51.830 gostiju, koji su ostvarili 82.897 noćenja. Najviše gostiju je bilo iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Italije i Nemačke – rekla je Jovanovićeva.

Naglasila je i da mnogo turističkih poseta ima Trebinje, koji sve više gradi hotele i infrastrukturu, a veoma su posećeni i nacionalni parkovi Sutjeska i Kozara.

Ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković rekao je da je turizam jedna od vodećih privrednih grana u Republici Srpskoj.

– Verujem da će rezultati u narednom periodu biti još bolji, imajući u vidu nastupajuću zimsku sezonu. Prednjače i posete banjskim centrima, a zabeleženo je i povećanje broja gostiju iz susednih zemalja, najviše iz Hrvatske i Slovenije – istakao je Gluhaković.

Najduža zadržavanja

Po dužini boravka stranih turista u BiH, na prvom mestu su turisti iz Južnoafričke Republike s prosečnim zadržavanjem od 4,2 noći.

Sledi Irska sa 3,6 noći, Kuvajt sa 3,2 noći i Letonija sa 3,1 noći, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: