Crkvena opština Rogatica – Pripreme za veliki jubilej

20.10.2016.

rogatica-crkva-svete-trojiceROGATICA – Pri Crkvenoj opštini u Rogatici u toku su završne pripreme za obilježavanje velikog jubileja. Riječ je o 130-godišnjici hrama Svete Trojice u Rogatici,koji će se održati naredne nedelje, 23. oktobra.

Biće to podsjećanje na davnu 1883. kada je, zahvaljujući prilozima i radom naroda ovog kraja koga je predvodio glavni inicijator i ktitor Mićo Kojić, započeta a 1886. osvećena crkva u Rogatici koja je dobila ime Svete Trojice, koja je godinama pod zaštitom države jer se u dijelu njenog zida nalazi srednjovjekovni spomenik na kome u epitafu u slobodnom prevodu piše: „Ovo pisah u ime Oca i Sina i Svetog duha. Ovdje leži dobri Bogdan, dobrog Domše Ozrijenovića sin. U to doba umrijeh. Nisam bio niskim u zlu i oni koji me poznavaše svi me žaljaše. Dobar sam htio junak biti, ali me smrt prekrati. Ostavih oca svoga veoma tužna i kod mojih drugova sam bi voljen“.

rogatica-crkva-svete-trojice-2

Jubilarni program će početi u 9 časova dočekom episkopa Zahumsko-hercegovačkog i Primorskog Grigorija.

Nakon toga održaće se Sveta arhijerejska liturgija na koju organizator jubileja poziva blagočestivi narod da uzme učešće u što većem broju, jer je ovo jubilj ne samo crkve u Rogatici nego i cijelog naroda ovog kraja.

Poslije svete liturgije priprema se bogat kulturno-zabavni program na kome će prilog dati i poznati estradni umjetnik Baja Mali Knindža i braća Lekić.