Episkop Maksim: Ostavimo ono što nas odvaja od Boga

16.10.2016.

episkop-maksim

ANDRIĆGRAD – Nedaleko od ćuprije na zelenoj Drini, u crkvi Svetog Kneza Lazara u Andrićgradu (ili Kamengradu u Višegradu) Episkop zapadno-američki Maksim (Vasiljević) služio je Svetu liturgiju u nedelju 16. oktobra, na praznik posvećen sveštenomučeniku Dionisiju Areopagitu.

Preosvećenom Episkopu je sasluživalo više sveštenika Eparhije Dabrobosanske, koji služe u hramovima na području Višegrada, Foče i Rogatice. Molitvenom sabranju prisustvovao je vjerni narod Višegrada i okoline.

Oslanjajući se na pročitane biblijske odlomke, Vladika je okupljenima u hramu govorio o plodovima vaskrsenja u Hristu prema Apostolu Pavlu: “Ako dakle vaskrsnuste sa Hristom… umrtvite ude svoje koji su na zemlji… svukavši starog čoveka s delima njegovim, i obukavši novoga koji se obnavlja…” Poručio je episkop: „Ostavite djela tame, poroka i svega onoga što vas odvaja od ljubavi Božije“, te istakao da je cilj čovječijeg života nazvati se sinovima i kćerima Božijim, što se postiže kroz Svetu liturgiju, odnosno darove koje nam je Hristos darovao – Sveto pričešće.

Vladika je obrazložio jevanđelsku pripovijest koju je vjernicima pročitao đakon (Stefan) o ženi Hananejki i Hristovom dijalogu sa osobom koja nije bila iz judejskog naroda. „Hristos poštuje njenu ličnost, njenu muku i bol zbog bolesne kćeri. Dirljivo je na koji način Gospod priziva ljude sebi a sve u cilju njihovog spasenja“, kazao je episkop Maksim.

Pozivajući vjernike da od Boga u liturgiji izmole dar života i ljubavi kroz sveto pričešće, Vladika je pozvao na međusobnu solidarnost, praštanje i ljubav i da po uzoru na Hristovu ljubav prema neznabošcima svi budemo otvorenog srca za sve i pomažemo jedni druge. Posle liturgije, episkop Maksim je izdvojio je svoje vrijeme za druženje sa narodom u istorijskom kompleksu grada čija razglednica obuhvata mnoštvo znemenitosti iz srednjovjekovnih i novijih vremena, a potom se uputio ka manastiru Uspenija Presvete Bogorodice u Dobrunu, gdje je izvršio pomen nad grobom upokojenog Mitropolita dabrobosanskog Nikolaja.