„Filmski kampus 2016“

andricgrad.com - 05. oktobra 2016. 058.ba

filmski-kampus

ANDRIĆGRAD – Ovogodišnji „Filmski kampus“, koji Kinoteka Republike Srpske organizuje od 10. do 15. oktobra, tradicionalno će biti otvoren na Palama, dok će najveći dio programa za studente (predavanja, master-klas, specijalne filmske projekcije, radionice i drugi sadržaji) biti održan u Andrićgradu, uz učešće tridesetak studenata iz Repubike Srpske, Srbije i Crne Gore te istaknutih filmskih umjetnika, profesora filmskih akademija, istoričara filma i filmskih arhivista.

U prisustvu brojnih gostiju , „Kampus“ će svečano biti otvoren u Kulturnom centru Pale 10. oktobra u 19:00 časova, nakon čega će premijerno biti prikazan višestruko nagrađivani film „Ničije dete“ scenariste i reditelja Vuka Ršumovića, koji će prisustvovati premijernom prikazivanju filma i biti jedan od učesnika edukativnog programa „Kampusa“.

Ulaz za publiku je slobodan.

Učesnici „Filmskog kampusa“ – studenti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, Filozofskog Fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu i FDU sa Cetinja, provešće narednih nekoliko dana, od 11. do 15. oktobra, u Andrićgradu, gdje će u neposrednom kontaktu sa dokazanim filmskim stvaraocima, iskusnim pedagozima i istraživačima filma imati priliku za sticanje novih znanja i iskustava te međusobno druženje i upoznavanje kulturno-istorijskih spomenika ovog dijela Srpske, prvenstveno Andrićgrada.

Prije odlaska u Andrićgrad, učesnici „Filmskog kampusa“ posjetiće Filmski arhiv Kinoteke Republike Srpske na Palama, gdje će im biti predstavljen rad ove republičke ustanove kulture i sadržaji filmskog arhiva (filmski fundus, prateća filmska građa, tehnika muzejske vrijednosti koja ilustruje razvoj filma, stalne izložbene postavke i dr.).

U fokusu edukativnog programa ovogodišnjeg „Kampusa“ biće dokumentarni film, pa će najveći dio predavanja biti posvećen upravo ovom žanru filmske umjetnosti. Scanarista i reditelj, gostujući profesor na brojnim svjetskim univerzitetima Goran Radovanović održaće master-klas pod nazivom „Manipulacija stvarnošću kao rediteljsko sredstvo u dokumentarnom filmu“, uz projekciju dokumentarnog filma „Sve o mojoj tetki“ („Pileći izbori“, 2004), za koji je autor nagrađen brojnim domaćim i svjetskim nagradama.

Nikola Lorencin, filmski i tv reditelj, dugogodišnji profesor na FDU, održaće master-klas o temi „Istorijsko kao savremeno u dokumentarnom filmu“ , dok će Vuk Ršumović govoriti o dokumentarnom kao polazištu za pisanje scenarija igranog filma. U razgovoru sa autorom filma „Ničije dete“ učestvovaće dramaturg Narodnog pozorišta u Beogradu Slavko Milanović.

„Različiti načini snimanja. Mala ekipa i alternative. Dokumentarno u igranom i igrano u dokumentarnom – nevidljive granice“, tema je master-klasa koji će održati reditelj i redovni profesor filmske i tv režije na FDU Beograd Predrag Velinović.

Rediteljka i prof. filmske i tv režije na FDU Cetinje Marija Perović. prezentovaće temu: „Analiza nenarativnih pristupa u filmskom jeziku savremenog evropskog filma“.

Posebna tematska cjelina posvećena je filmskoj arhivistici, odnosno istraživanjima o stranim filmskim snimanjima , kako dokumentarnih tako i igranih filmova, na bivšim jugoslovenskim prostorima u periodu od 1896. do 1945. godine, koja će prezentovati stručnjaci Arhiva Jugoslovenske kinoteke, uz projekciju arhivski vrijednih filmskih dokumenata. Upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke Aleksandar Saša Erdeljanović govoriće o ovoj temi sa aspekta igranog filma, dok će viši stručni saradnik u Arhivu Jugoslovenske kinoteke Božidar Marjanović govoriti o snimanjima dokumentarnih filmova.

Gost ovogodišnjeg „Filmskog kampusa“ biće i Zoran Simjanović, kompozitor, čija je muzika proteklih decenija obilježila jugoslovensku i srpsku kinematografiju, koji će održati master-klas o filmskoj muzici. O životu i radu Zorana Simjanovića i njegovom doprinosu filmskoj umjetnosti govoriće Radoslav Zelenović, osnivač brojnih filmskih festivala, bivši dugogodišnji direktor Jugoslovenske kinoteke.

Povodom tridesetogodišnjice od smrti jednog od naznačajnijih i najuticajnijih ruskih filmskih umjetnika i jednog od najznačajnijih režisera u istoriji svjetske kinematografije Andreja Tarkovskog (1932 – 1986), Milovan Pandurević, direktor Kinoteke Republike Srpske, govoriće o nekim specifičnostima stvaralaštva Tarkovskog i njegovom poimanju ikone.

Docent na AUBL Drago Vejnović održaće radionicu iz fotografije, a u okviru predstavljanja studentskih filmova predviđeno je učešće studenata iz Banje Lue, Beograda i sa Cetinja.

U pratećem, revijalnom programu „Kampusa“ , koji će biti održan u Multipleksu „Doli Bel“ u terminima od 18:00 časova i 20:00 časova biće prikazani dokumentarni i igrani filmovi autora koji su ujedno i učesnici ovogodišnjeg „Filmskog kampusa“, pa će publika imati priliku i za neposredne kontakte i razgovor sa autorima nakon filmskih projekcija.

Ulaz za publiku je slobodan.

U okviru dokumentarnog programa, od 18:00, časova biće prikazani filmovi „Sedmorica sa Drine“ (2015) Nikole Lorencina, „Uz Fidela do kraja“ (2011) Gorana Radovanovića te ciklus filmova o rijeci Drini ( „Drina“ , 1934/1938, Vladete Limića, njemački film „Divlje vode Drine“ Ulriha Šulca iz 1933. godine i čuveni dokumentarac Živka Žike Ristića „Splavari na Drini“ iz 1951. godine.

Termini od 20:00 časova rezervisani su za igrani film.

Publika u Andrićgradu moći će da vidi filmove „Ničije dete“ (2014) Vuka Ršumovića, „Gledaj me“ (2008) Marije Perović i „Motel Nana“ (2010) Predraga Velinovića, koji će, takođe, biti gosti na filmskim projekcijama. Za kraj, biće prikazan film „Specijalno vaspitanje“ Gorana Markovića iz 1977. godine, za koji je muziku komponovao Zoran Simjanović, takođe, gost na filmskoj projekciji.

Generalni pokrovitelj „Filmskog kampusa“ je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Medijski pokrovitelj je Radio-televizija Republike Srpske.

Program su podržali: Andrićgrad, Jugoslovenska kinoteka/-Beograd, Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, Fakultet dramskih umjetnosti Cetinje, Filozofski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu, te brojni filmski umjetnici. Posebnu zahvalnost Kinoteka Republike Srpske izražava producentima filma „Ničije dete“ „Soul Food“, koji su dali saglasnost za prikazivanje filma bez nadoknade.

KINOTEKA REPUBLIKE SRPSKE – „FILMSKI KAMPUS 2016“ REVIJALNI PROGRAM

(11- 15. oktobra)

ANDRIĆGRAD

Multipleks „Doli Bel“

11. 10. 2016.20:00 časova
NIČIJE DETE
(2014, SRB, igrani 95`)
Uloge: Denis Murić
Pavle Čemerikić, Isidora Janković
Scenario i režija: Vuk Ršumović

Gost: Vuk Ršumović

12. 10. 2016. 18:00 časova
SEDMORICA SA DRINE
(2015, SRB, dokumentarni 83`)
Scenario i režija: Nikola Lorencin

Gost: Nikola Lorencin

20:00 časova

GLEDAJ ME
(2008, CG, igrani, 100`)
Uloge: Olga Pakalović
Mijo Jurišć, Branimir Popović,
Andrija Milošević, Voja Brajović.
Scenario i režija: Marija Perović

Gost: Marija Perović

13. 10. 2016. 18:00 časova
UZ FIDELA DO KRAJA
(2011, Srbija, Kuba,
Dokumentarni, 52`)
Scenario i režija: Goran Radovanović

Gost: Goran Radovanović

20:00 časova
MOTEL NANA
(2010, SRB, RS, igrani, 92`)
Uloge: Dragan Mićanović, Nikolina Đorđević,
Zijah Sokolović
Scenario: Ranko Božić
Režija: Predrag Velinović

Gost: Predrag Velinović

14. 10. 2016. 18:00 časova
Dokumentarni filmovi o rijeci Drini
DRINA1934/1938
Autor: Vladeta Limić

DIVLjE VODE DRINE
(DIE WILDWASSER DER DRINA, 1933)
Režija: Ulrih Šulc

SPLAVARI NA DRINI (JUG; 1951)
Scenario i režija: Živko Žika Ristić

Gost: Jugoslovenska kinoteka

20:00 časova
SPECIJALNO VASPITANjE
(1977, JUG, igrani 110)
Uloge: Slavko Štimac, Bekim Fehmiu
Ljubiša Samardžić
Scenario: Goran Marković i Miroslav Simić
Režija: Goran Marković
Muziku komponovao: Zoran Simjanović

Gost: Zoran Simjanović

ULAZ ZA PUBLIKU JE SLOBODAN

Generalni pokrovitelj: Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: