Iz voćnjaka porodice Knežević – Proljećni trud naplaćen jesenjom berbom

10.10.2016.

vocnjak-knezevic-1

ROGATICA – Danonoćnim zadimljavanjem sa drvenom piljevinom i slamom voćnjaka u kome je preko 2500 sadnica jabuka raznih sorti, porodično gazdinstvo Knežević iz naselja Borač kod Rogatice uspjelo je dobrim dijelom da spasi rod od mraza i snijega koji su u aprilu ove godine zahvatili ovaj kraj.

I dok ovih jesenjih dana svi ostali Rogatičani, i ne samo oni nego i većina drugih u okolnim mjestima, da bi pojeli jebuku moraju poći u neku od ovdašnjih piljara da kupe kilogram jabuka bog zna kakvog kvaliteta i koliko puta hemijski tretiranih, dotle Kneževići jabuka imaju ne samo za svoje potrebe, nego i znatne količine za prodaju.

vocnjak-knezevic-3

– Kad smo osjtili da dolaze aprilski mrazevi i snijeg, nije nam ništa drugo ostalo nego da se svi iz porodice organizujemo i uz pomoć nekih susjeda priđemo zadimljavanju našeg voćnjaka koji je kao za čudo u to vrijeme bio procvjetao iznad svih očekivanja. Nije se spavalo i odmaralo nekoliko noći i dana i uz božiju pomoć uspjeli smo. Najveći dio procvjetalih jabuka spasili smo od mraza i hladnoće. Da je to dalo rezultate pokazali su ovi jesenji dani i berba jabuka, priča Darko Knežević, stariji od dva brata koji su zajedničkim snagama podigli njihov voćnjak.

– Najbolje smo prošli sa zlatnim deližesom koji je donio više od dvije tone kvalitetnih jabuka. Red čif i ajdared donijeli su oko tonu, a nešto slabiji rod, a to će reći osjetljivija na mraz i hladnoću, bila je sorta gala, i njen rod je oko 300 kilograma. Kakvog kvaliteta vidjelo se i na nedavno održanoj regionalnoj poljoprivrednoj izložbi u Rogatici, a može se vidjeti i unašoj mini hladnjači kod voćnjaka, kazuje mlađi Knežević, Danko.

vocnjak-knezevic-2

Ono što je najvažnije najveći dio ubranih jabuka Kneževići su već plasirali ili će plasirati kupcima u Rogatici. Zaradilo se nešto, ali ni približno onom kako je uz cvjetanje zapriličilo da nije bilo aprilskog mraza i snijega.

Da podstimo, braća Knežević, Darko i Danko, od bivšeg „Agrokombinata“ kupili su 11 dunuma zemlje nedaleko od njihove porodične kuće u naselju Borač. Na tom zemljištu oktobra 2013. počeli su podizati voćnjak u koga su odmah zasadili 1700 sadnica jabuka sorti zlatni deližes, red čif, ajdared i gala. Naredne godine zasadili su još 800 sadnica uz ostale radove koji su pratili najsavremenije stadnarde u ovoj oblasti. Iskopali su i opremili bunar dubine 16 metara u kome i u najsušnijem periodu godine ima najmanje 7 tona vode. Uradili su sistem navodnjavanja kap po kap i obezbijedili mrežu za protivgradnu zaštitu uz drenažu za odvod površinskih voda.

– Uložili smo preko 100.000 maraka i ne žalimo. Naš trud polako se vraća. Vraćanje bi išlo i brže i bolje da nema nekih neželjenih događanja kao što je ove godine bilo sa mrazem i snijegom kad im nije bilo vrijeme, priča Darko uz napomenu da će i dalje raditi na opremi njihovog voćnjaka. Pored ostalog, podići će i objekat u kome će i prolaznici moći kupiti kilogram ili gajbu njihovih svježe ubratih jabuka, jabukovo sirće i ostale proizvode od ove u ishrani ljudi i narodnoj medicini nezamjenljive voćke.