Na Pokrov u čajničkom hramu izvršena Sveta tajna jeleosvećenja

14.10.2016.

jelosvecenje-u-cajnicu-1

ČAJNIČE – I ove godine, poslije jutarnjeg Bogosluženja i Svete liturgije, koja je služena u staroj crkvi u hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Čajniču, na Pokrov Presvete Bogorodice izvršena je Sveta tajna jeleosvećenja.

Grad Čajniče je vjekovima pod zaštitom Presvete Bogorodice, Čajničke Krasnice, kojoj hodočasnici i poklonici iz svih krajeva dolaze na poklonjenje.

Na današnji dan, o prazniku Pokrova u molitvi Jeleosvećenja sabrao se veliki broj vjernika, koji su se pričestili Svetom tajnom pričešća na Svetoj liturgiji, a nakon toga pristupili Svetoj tajni Jeleosvećenja.

Na kraju svete tajne protojerej Dragiša Simić zablagodario je Bogu i Presvetoj Bogorodici, što se pred čudotvornom Njenom ikonom Čajničkom Krasnicom molitveno sabrao veliki broj vjenih, dodajući da se o svim praznicima posvećenim presvetoj Bogorodici u Čajniču okuplja veliki broj vjernika, tako i o prazniku Pokrova Presvete Bogorodice, kada se slavi, prema vidjenju Svetog Andreja Jurodivog, Pokrov, Pokroviteljstvo ili zastupništvo Presvete Bogorodice za sve hrišćane.

jelosvecenje-u-cajnicu-2

Naime ovo vidjenje je Sveti Andrej Jurodivi imao na svenoćnom bdjenju u Bogorodičnoj crkvi u Carigradu 1. oktobra (po starom kalendaru) 911. godine.

U besjedi protojerej Dragiša Simić vjernom narodu govorio je da je jedna od sedam svetih tajni, koja se rjeđe savršava u pravoslavnim hramovima, Sveta tajna jeleosvećenja.

On je dodao da je ona kompleksna tajna, kojom se čitaju molitve i osvećenim uljem –jelejem, sedam puta vrši pomazanje, kroz koje djeluje Božja blagodat za ozdravljenje bolesnika.

„Ova tajna često se naziva tajnom tijela, jer se prevashodno odnosi na ljude koji su bolesni tijelom, a čovjek tjelesno bolestan biva i duševno i duhovno bolestan.“-rekao je protojerej Simić.

Prema njegovim riječima ovom tajnom se daruje tjelesno i duhovno iscjeljenje, ali u isto vrijeme i oproštaj sagrešenja onome ko je bolestan zbog posljedice grijeha.