Nakon rođenja prvih poslijeratnih trojki u Rogatici – U porodici Žižović ključa od radosti

17.10.2016.

zizovici-iz-rogatice

ROGATICA – Od kako su na Pokrov Presvete Bogorodice, prošlog petka, 14. ovog mjeseca, na svijet došle trojke Teodor, Anastasija i Mia bračnog para Darka i Jovane Žižović ovoj porodici, sa stanom u zgradi „Tekija“ u Rogatici, ne prestaje slavlje.

Djed trojki Vitomir-Vito (63) i baka Novka srećni i zadovoljni dočekuju goste i ne silaze sa telefona primajući čestitke na poklonu koga im je donijela Presveta Bogorodica u vidu troje unučadi.

– Nije mala stvar u jednom danu dobiti troje unučadi. I kad taj poklon još dođe nakon osam godina čekanja, onda je osjećaj sreće i zadovoljstva dobiva još veći značaj. Mislimo da na svijetu trenutno nema srećnijih djeda i bake od nas, kazuje Vitomir-Vito Žižović, u Rogatici pozunatiji po nadimku „major“.

– Na ovaj događaj, nadovezuje se baka Novka, čekali smo dugo i nikad nismo sumnjali da nas naša snajka Jovana neće obradovati rođenjem sina ili kćerke. I obradovala nas je iznad očekivanja. Ispunila je jedinu našu ne ostvarenu želju da nam i sin Darko, jer mlađi Mladen (poznati fudbaler) ima takođe troje djece i što je zanimljivo, dvije kćerke i sina, i rodila nam unuka i dvije unuke. Sve će mo učiniti da joj pomognemo da ih što lakše odgoji.

Srećni otac Darko, koji je stalno na točkovima na relaciji Rogatica – Foča, gdje se još nalazi njegova Jovana i sve tri prinove, uz našu posjetu porodici Žižović, bio je sa raditeljima kod kuće. Još pod silinom radosti nakon što je njegova Jovana rodila zdrave trojke, reče da je ona pravi heroj. U toku trudnoće susretala se sa dosta problema, pored ostalog i preranu smrt majke. U njoj je ipak pobijedila želja za materinstvom i uz neizmjernu pomoć i podršku doktora Vladimira Čančara u Bolnici Foča, sve se dobro završilo. Rodila je u 34 nedjelji trudnoće i time doprinijela da naša djeca na dan rođenja budu veća, teža i zdravija.

– Mi smo presrećni, dodaje još Darko. Ostvarila se moja i suprugina želja da i mi postanemo roditelji. Ja sam bio dotle „tvrdoglav“ da sam nakon što sam saznao da smo i ja i supruga zdravi i da možemo imati potomstvo, da ako to ne mognemo postići kod nas u Republici Srpskoj, da idemo u inostranstvo ne pitajući za cijenu. Na našu sreću sve je uspješno prošlo u Medikusu u Banja Luci. Od početka imali smo podršku i Ministarstva porodice, omladine i sporta u Vladi Srpske i mogu reći da Republika Srpska, za razliku od mnogih drugih u regionu, najviše pomaže u pokušajima vantjelesne oplodnje supružnika.

PODSJEĆANJE

Posljednje trojki u opštini Rogatica rođene su prije 52 godine. Bilo je to 7. decembra davne 1964. u selu Laze. U porodici Čolić na svijet došla su tri sina. Pošto se radilo o porodici skromnog imovnog stanja trojke su ostale u životu zahvaljujući akciji prikupljanja pomoći sarajevskih „Večernjih novina“.U znak zahvalnosti porodica je jednom od sinova dala ime Veno, što je skraćenica od Ve(černjih) No(vina).

Pored trojki iz Laza, i u Kukavicama kod Rogatice, tih godina takođe su rođene trojke, ali ta djeca nisu sva preživjela.