Počeo filmski kampus

12.10.2016.

filmski-kampus

ANDRIĆGRAD – U Andrićgradu je za tridesetak studenata dramskih umjetnosti počeo filmski kampus tokom kojeg će biti održana predavanja, specijalne filmske projekcije, radionice i druge aktivnosti.

Na filmskom kampusu učestvuju studenti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Fakulteta dramskih umjetnosti u Beogradu i Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja.

Direktor Kinoteke Republike Srpske Milovan Pandurević rekao je da je ovo tradicionalan program koji je osmišljen tako da bude susret profesora i studenata iz regije.

“Kinoteka Republike Srpske bavi se zaštitom filmskog materijala, a uz to smo razvili program da bi studenti vidjeli kako se nekada snimao film, ali i da pokažemo studentima kako se čuva filmsko blago”, dodao je Pandurević.

Urednik programa u Kinoteci Republike Srpske Jadranka Pandurević rekla je da se već šest godina organizuje filmski kampus, koji je specijalno namijenjen za studente koji se obrazuju na akademijama za film i fakultetima.

“Cilj je bio da predstavimo svoju osnovnu djelatnost, ali i istovremeno i da organizujemo i neki program koji će pomoći studentima tog profila. Između ostalog taj prvi kampus izgledao je tako da smo doveli studente na nekoliko dana u arhiv i upoznali ih sa filmskom građom”, istakla je Pandurevićeva.

Ona je dodala da na ovogodišnjem kampusu studenti iz različitih sredina mogu da razmijene mišljenja i znanja da uče od istaknutih predavača.

Kampus će trajati do 15. oktobra, a organizator je Kinoteka Republike Srpske.