Predavanje prof. dr Dragoljuba Elčića u Rogatici

22.10.2016.

predavanje-elcica-u-rogatici-1

ROGATICA – Pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, produkcija “Prvi kadar” iz Istočnog Sarajeva, u saradnji sa Savjetom učenika Srednjoškolskog centra “27. januar” i Savjetom mladih iz Rogatice, u petak je organizovala predavanje prof. dr Dragoljuba Elčića.

Elčić je jedan od najznačajnijih reditelja dokumentarnog filma na ovim prostorima. Iza sebe ima stotine dokumentarnih filmova, emisija i serija, kao i brojne nagrade. Dekan je i profesor Akademije umjetnosti u Beogradu.

Mlade Rogatičane je uputio u tajne dokumentarnog filma, otkrivajući im pojedinosti stvaralačkog procesa i ukazujući na univerzalne vrijednosti koje bi jedno filmsko djelo trebalo da posjeduje. U sklopu predavanja, prikazan je i Elčićev dokumentarni film “Čuvari tišine” o manastiru Visoki Dečani.

predavanje-elcica-u-rogatici-2

Jovica Vasović, profesor SŠČ “27. januar”, koji je koordinator za rad sa Savjetom učenika, izrazio je zadovoljstvo povodom održanog predavanja i dodao da su za predstojeći period planirane različite samostalne aktivnosti Savjeta učenika, ali i aktivnosti u saradnji sa Savjetom mladih Rogatica i Omladinskim savjetom Republike Srpske.

Prisutnima se obratila i Aleksandra Mitrić Štifanić, predstavnica produkcije “Prvi kadar”, naglasivši da je ovo predavanje dio aktivnosti pred X Međunarodni festival dokumentarnog i kratkog igranog filma “Prvi kadar” u Istočnom Sarajevu, prilikom kojih su do sada održana predavanja i radionice u više opština istočnog dijela Republike Srpske, sa ciljem promocije filmske umjetnosti i sa akcentom na afirmaciji domaćeg stvaralaštva.