Služen parastos blaženopočivšem mitropolitu Nikolaju

22.10.2016.

Parastos Nikolaju

VIŠEGRAD – U Manastiru Uspenja Presvete Bogorodice u Dobrunu kod Višegrada služena je Sveta arhijerejska liturgija i parastos povodom godinu dana od upokojenja blaženopočivšeg mitropolita dabrobosanskog Nikolaja.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je NJegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski i administrator Mitropolije dabrobosanske Grigorije, uz sasluženje sveštenstva i monaštva Mitropolije dabrobosanske.

“Danas smo ovdje da bismo se podsjetili na mitropolita Nikolaja koji je živio među nama, koji još živi među nama, koji je živio kao što svi mi živimo tražeći spasenje, nadajući se da ga Bog primi u svoje naručje”, istakao je episkop Grigorije.

On je rekao da smrt učini život čovjeka još vidljivijim i da je velika utjeha u tome što smrt izbriše iz sjećanja bilo kakvu neprijatnost prema onome koji se upokojio, da ostaje sjećanje samo na ono što je bilo dobro, a da je to zato što Bog uči ljude da praštaju.

“U Crkvi Hristovoj mi osjećamo samo milost, praštanje, zato je život u Crkvi nadanje, praštanje, milovanje, radovanje, pjevanje, otvaranje očiju, a nipošto gledanje u drugog da mu nađemo manu”, dodao je episkop Grigorije.

Služen je i parastos na grobu mitropolita Nikolaja u porti Manastira Uspenja Presvete Bogorodice u Dobrunu.

Blaženopočivši mitropolit dabrobosanski Nikolaj preminuo je 27. oktobra prošle godine, na praznik Prepodobne mati Paraskeve, u 88. godini.

Bio je šezdeseti mitropolit dabrobosanski na čiji tron je izabran 1992. godine.

U 62 godine sveštenomonaškog i 42 godine episkopskog služenja Srpskoj pravoslavnoj crkvi istakao se kao veliki prosvjetitelj, graditelj, obnovitelj crkvenog i duhovnog života.

Od 1973. do 1978. godine bio je vladika australijsko-novozelandski, nakon čega je izabran za vladiku dalmatinskog, gdje se zadržao do izbora u Svetosavski tron mitropolita dabrobosanskih.