Sveta tajna jeloosvećenja u Čajniču

13.10.2016.

hram-u-cajnicu

ČAJNIČE – Na praznik Pokrova Presvete Bogorodice 14. oktobra 2016. godine u Staroj čajničkoj crkvi služiće se jutrenje sa Svetom liturgijom sa početkom u 08:00 časova. Sveta liturgija se vrši jednom godišnje i to na ovaj praznik. Posle Svete Liturgije, u Novoj čajničkoj crkvi, pred ikonom Presvete Bogorodice Krasnice, sveštenici će izvršiti Svetu tajnu jeleosvećenja koja se vrši prvi put ove godine.

Čajniče je poznato po čudtvornoj ikoni Presvete Bogorodice koja se naziva Čajnička Krasnica (Ljepotica). Po crkvenom i narednom predanju to je jedan od tri ikone koje je naslikao sveti apostol i jevanđelist Luka. Pošto je donešena iz Svete zemlje ikona je bila na dvoru Nemanjića, pa je zatim poklonjena manastiru svetog Nikole u Pribojskoj banji. Kada je spaljen manastir, ikona je spašena i donešena u Čajniče.

Ikona je najprije čuvana u Staroj crkvi, koja datira iz 15. vijeka. Zahvljujući velikom poštovanju koje pravoslavni imaju prema ovoj ikoni, Crkvena opština u Čajniču je bila u mogućnosti da 1863. godine završi gradnju nove čajničke crkve.

Blagodareći presvetoj Bogorodici i njenoj Čudotvornoj ikoni Čajniče je od davnina mjesto poklonjenja vjernika. Vijekovima pravoslavni, ali i pripadnici drugih vjera i vjeroispovjesti pritiču ikoni Presvete Bogorodice, Čajničkoj Krasnici sa poštovanjem, ljubavlju, usrdnom vjerom i molitvom za tjelesno i duševno zdravlje, za sreću, potomstvo i pomoć u svim nevoljama i životnim prilikama. Mnogi su posle molitve Presvetoj Bogorodici kod njene čudotvorne ikone Čajničke krasnice bili iscjeljeni od bolesti.

Pošto u toku čitave godine bolni pritiču ikoni sa molitvom za ozdravljenje, sveštenstvo čajničkog hrama će na Pokrov Presvete Bogorodice obaviti Svetu tajnu jeloosvećenja, u kojoj se na bolesniku, uz pomazivanje njegovog tijela jelejem (uljem), priziva blagodat Božija koja iscjeljuje duševne i tjelesne nemoći. Sveta tajna jeleosvećenja je ustanovljena na osnovu riječi svetog apostola Jakova, koji kaže:

“Boluje li ko među Vama? Neka dozove prezvitere crkvene i neka se mole nad njim, pomazavši ga uljem u ime Gospodnje. I molitva vjere će spasiti bolesnika, podignuće ga Gospod i ako je grijehe učinio, oprostiće mu se” (Jak. 5,14-15).

Pozivaju se vjernici čajničkih parohija, ali i vjernici drugih parohija da dođu da se zajedno pomole Presvetoj Bogorodici, da ih Majka Božja pomiluje, zakrili i zaštiti svojim Pokrovom, a sveta tajna jeleosvećenja posluži na zdravlje i spasenje.