Uz Dječiju nedjelju u Rogatici – Nema „bijele kuge“ kod Gluhovića

07.10.2016.

gluhovici-1

ROGATICA – Dva su velika razoga što su generalni sekretar Crvenog krsta Republike Srpske Đoko Mihajlović i sekretar Opštinskog odbora ove organizacije u Rogatici Vesna Ristić, povodom Dječije nedjelje prošle srijede, 5. oktobra, posjetili i predali prigodne poklone bračnom paru Maji (36) i Nenadu (58) Gluhović u selu Božine kod Stjenica u opštini Rogatica.

Prvi razlog je što se radi o porodici sa 10-toro djece, u dobi od nepuna dva mjeseca do 18 godina, i drugi što je najmlađi član ove porodice Danijela kao deseto dijete došla na svijet 11. avgusta ove godine.

– Crveni krst je prije svega humanitarna organizacija, a veći i humaniji gest nismo mogli učiniti od posjete ovoj porodici koja je sa brojem djece jedna od najvećih u cijeloj Republici Srpskoj. Ovo što smo donijeli samo je mali gest pažnje i pomoći ovoj porodici koja je primjer kako se i u skromnim uslovima življenja može i treba boriti protiv „bijele kuge“ među Srbima, na čemu radi resorno ministarstvo pri Vladi Republike Srpske i jedan broj lokalnih zajednica, rekao je prvi operativac Crvenog krsta Đoko Mihajlović i dodao:

– Crveni krst će uz Dječiju nedjelju koja je u toku u devet regija i šest gradova Srpske višečlanim porodicama podijeliti po jednu mašinu za pranje veša i šporet na tvrda goriva. Ovdje smo donijeli šporet i pakete hrane i higijene kao prvu podršku Gluhovićima. Druga će doći za dan-dva i u njoj će biti 200 kg brašna, 100 kg šećera, 30 litara ulja i dosta drugih svakodnevnih potrebština.

Ni predstavnici Opštinske organizacije Crvenog krsta nisu došli praznih ruku. Vesna Ristić reče da su donijeli više paketa sa hranom, garderobom i higijenskim potrebštinama, nešto školskog pribora i slatkiša.

A da ovoj brojnoj porodici svaka pomoć dobro dođe pokazuje i podatak da Maja, u ulozi domaćice, mjesečno troši najmanje 100 kg brašna i 15 litara ulja. Dio masnoća nadoknađuje mrsom koga prikuplja od 5 krava koje ova vrijedna žena i majka tri sina i sedam kćerki svakodnevno opslužuje.

gluhovici-2

Nama je najvažnije, kazuju Maja i Nenad, koga još zovu Bimbo, koji je usput da kažemo i borac prve kategorije, da su nam djeca hvala Bogu milosnom, zdrava. Sa tim je uvijek u našoj kući veselje i radost. U školu, nakon što nam je najstariji sin Bogdan stekao srednjoškolsko obrazovanje, otpremamo šestoro djece.

– Četvoro ide u područno odjeljenje osnovne škole na Stjenicama i dvoje u Rogatici, jedno u srednju, a drugo u peti razred osnovne škole. Velika je to obaveza, ali izdržava se. Naš mjesečni prihod sastoji se od materinskog i dječijeg dodatka i 120 maraka koliko na ime socijalne pomoćik prima moja 83 godišnja svekrva Vojka, koja je, i za to hvala Bogu, još uvijek na nogama i pomaže mi u odgoju djece, priča Maja.

Ostalo za potrebe porodice nadoknađuje otac Nenad uz pomoć sina Bogdana, koji čekajući neki stalni posao, rade pod nadnicu komšijama. Uz to oni su tokom proteklog ljeta, koseći tuđe lovade, nakosili i uplastili 17 stogova i 1000 bala sijena za zimsku ishranu krava.

Sada nakon što sam rodila ovo deseto dijete, priča još Maja, moje je da je podojim, a sve ostalo rade starija djeca. Oni je paze, nosaju, čiste i oblače. Ne daju joj da zaplače. I zaista za sat i više vremena, koliko su predstavnici Crvenog krsta boravili u porodici Gluhović, mala Danijela išla je sa ruke na ruku i uopšte se nije javila, a pogotovo zaplakala kako to obično rade bebe njenog doba.

MALA ČETA GRUHOVIĆA

Iako joj je tek 36 godina, Maja je rodila desetoro djece. Prvenac je Bogdan rođen 1998, Nevena 2000, Suzana 2002, Gorica 2005, Dragoljub 2007, bkizanci Dušan i Dušica 2009, Snežana 2012, Jovanka 2014. i beba Danijela 16. avgusta ove godine, kojoj je Maja dale ime po doktorki koja ju je porodila u Bolnici Foča.