Zabilježeno u selu Mandra kod Rogatice – Loza umjesto šljivovice

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 30. oktobra 2016. 058.ba

rakija-u-mandri-1

ROGATICA – Ove godine u rogatičkom kraju aprilski maz i snijeg „obrali su“ voće i, kako narod kazuje, nije ostalo ni za lijeka.

Da ljubitelji dobre kapljice ne bi ostali bez zadovoljstva koje im ona nudi, umjesto tradicionalne šljivovice, kruške ili sve popularnije jabukovače, prešli su na pečenje lozovače.

Primjer za to zabilježili smo ovih dana u selu Mandra, nedaleko od Borika. Branko Vučak i Branko Lelek, pekli su lozovaču od grožđa koga su kupili od nekog ponuđača iz Makedonije koji je prolazio kroz Rogaticu.

rakija-u-mandri-2

Po običaju „vesela mašina“ okupila je znatiželjnike. Jedni da vide kako se to „muči“ grožđe da bi dalo kap rakije, a drugi da je i probaju. Među njima je bio i osamdesetsedmogodišnji Radomir Kušić.

– Došao sam i radi jednog i radi drugog, kazuje starina držeći čašicu u rukama.

Dotle, dva Branka zadovoljno trljaju ruke. Grožđe im dobro „baca“. Od 100 kilograma komine dobijaju po 20 litara loze k o grom!

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: