Komunalna kretanja u Rogatici – Cjevovod došao – vode na pretek

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 21. novembra 2016. 058.ba

vodovod-u-rogatici-1

ROGATICA – Bez pompe i euforije radnici Doo HIGRA iz Bijeljine za svega 2,5 mjeseci okončali su radove na rekonstrukciji transportnog cjevovoda od izvorišta „Ziličina“ do pumpne stanice u centru grada i Rogatičani već desetak piju vodu koja dolazi novim cjevovodom dužine 3925 metara i širine 400 milimetara.

Radi se o drugoj fazi trodjelnog projekta „Sanacija vodovodnog i kanalizacionog sistema“ u Rogatici, čija realizacija je započela prije nešto više od dvije godine izgradnjom vodovodne i kanalizacione mreže u naselju „Borač 2“, kanalizacije u Plješevici i Ptičijaku i nabavkom opreme za održavanje sistema, detekciju i opravku kvarova. Ovom, drugom, fazom, uz potpunu zamjenu postojećeg cjevovoda duž cijele trase bilo je predviđeno da se urade filterski nasipi oko oba bunara na izvorištu, izgradi glavni nasip oko i iznad bunara i da se postavi novi cjevovod od bunara do sabirne komore uz njanu potpunu rekonstrukciju.

vodovod-u-rogatici-2

– Sve to i dosta drugih detalja mimo ugovora izvođač radova je uradio i time omogućio da u grad umjesto što je starim cjevodovdom dolazilo 25, sada dolazi 160 litara vode u minutu, reče inženjer Aleksandar Mitrović iz Han-Pijeska koji je u ime „Eptis-Vodinga 92“ iz Banja Luke vršio nadzor nad realizacijom ovog dijela projekta sanacije vodovoda i kanalizacije u Rogatici.

I kvalitet urađenih radova, dodao je Mitrović, zadovoljava sve standarde iz ove oblasti. To i činjenica da je ugovorom o radovima bilo predviđeno da se posao odradi u roku od 12 mjeseci, a izvršeni su za svega 2,5 mjeseca. To je rekord svih rekorda i rezultat ozbiljnosti, stručnosti, dobre organizacije rada i prilaza poslovima. O tome će, ipak, zadnju riječ reći Komisija za tehnički prijem koju ovih dana treba da formira nadležni organ u opštinskoj upravi radi pregleda i prijema radova.

vodovod-u-rogatici-3

U ovaj dio projekta uloženo je 750.000 maraka. U tome je 50 posto kredit Evropske investicione banke, a ostalo sredstva iz budžeta opštine.

Slijedeća faza ovog velikog projekta sa predračunskom vrijednošću od šest miliona maraka, koji je ocijenjen kao najveći i najznačajniji u poslijeratnom periodu u Rogatici, je rekonstrukcija gradske vodovdne mreže. Koliko je to neodložno hitan posao pokazuje činjenica da su vrlo česti kvarovi zbog kojih bez vode ostaje, i po nekoloko dana, veliki dio potrošača, kao što je bilo ovih dana kada je pukla vodovodna cijev u Ulici Krajiških brigada i bez vode bio ovaj dio grada, a Javnom preduzeću „Vodvovod i kanalizacija“ donijelo dvostruki trošak – radna snaga i materijal za otklanjanje kvara na jednoj i ne isporuke vode potrošačima na drugoj strani.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: