Otvorena “Fočanska kuća”: Bogata gastro i turistička ponuda na jednom mjestu

Radio Foča - 30. novembra 2016. 058.ba

focanska-kuca-sl-2

FOČA – Tradiconalni poljoprivredni proizvodi, neobične rukotvorine, prirodni čajevi i drugi proizvodi od ljekobilja, mirisi i ukusi fočanskog kraja ubuduće će biti dostupni u prodajno-promotivnom objektu “Fočanskoj kući” koja je danas zvanično otvorila vrata za sve zainteresovane posjetioce, poljoprivredne proizvođače i turiste. Novi objekat smješten je u jednoj od arhitektonski najljepših građevina na području opštine “Dubrovačkoj kući”, koja je za vrijeme vladavine Austrougarske bila jedna od prvih srpskih kuća nadomak centra Foče.

Porodica Bojane Vladičić iz Foče već četiri godine sakuplja prirodno blago na obroncima Zelengore. Od ljekovitog bilja izrađuju prirodne sapune, kreme, meleme i ulja, svakodnevno proširujući malu porodičnu proizvodnju. Očekuju da će im put do tržišta i do sve većeg broja kupaca olakšati i novootvorena “Fočanska kuća”:

-Mislim da će to biti jedna dobra promocija i podrška svima nama-rekla jeVladičićeva.

Na jednom mjestu biće dostupna i bogata gastronomska ponuda ovog kraja. Slatke delicije, sokovi i drugi proizvodi od borovnice, zlatni sir farme “Zlatni Bor” u istoimenom fočanskom selu, smještenom na platou kanjona Tare, kao i brojne druge slane i slatke poslastice.

-U ponudi je slatko od borovnice, likeri, pekmez od jabuka, kolači i pite od borovnica, krofne, pogače, i domaći jeger od 32 trave-navodi Dobrinka Jeličić, jedan od proizvođača.

focanska-kuca-sl-1

Osnivanje “Fočanske kuće”, čija je vrijednost 18.850 maraka, dio je projekta “Poboljšanje pristupa tržištu malih poljoprivrednih proizvođača u BiH i Egiptu”, koji realizuje italijanska organizacija “Oksfam”. Objekat je dat na upravljanje Opštoj zadruzi “Eko Foča”.

-Za početak imamo dosta dobar broj izlagača, njih dvanaest, a nadamo se da će u narednom periodu taj broj rasti, da će biti još više poljoprivrednih proizvođača, njihovih proizvoda , ali i turista-rekla je Vesna Rašević, direktor Zadruge “Eko Foča”.

U projektu je učestvovala i opština Foča sa 30 odsto sredstava, dok je ostatak obezbijedio “Oksfam”.

-Ova kuća treba da bude okuplja sve proizvođače, kupce, korisnike i turiste, da se zajedno promoviše agroturistička ponuda i prave teriotorijalne vrijednosti opštine Foča-rekla je Slađana Grujičić, programska službenica u organizaciji Oksfam, kancelarija u BiH.

-Sada je na potezu Eko zadruga koja ima sve preduslove da ovaj posao razvija dalje, ona mora da ima evidenciju svih poljoprivrednih proizvođača sa količinama koje oni mogu da proizvedu i da obezbijedi da ti proizvodi odavde nađu put do tržišta. Ova kuća treba da služi i za druge svrhe, za organizaciju kulturnih manifestacija i drugih sadržaja koji mogu da doprinesu afirmaciji Foče-rekao je Radisav Mašić, načelnik opštine Foča.

Osim osnovne namjene “Fočanska kuća” će biti i mjesto na kojem će posjetioci dobiti informacije o turističkoj ponudi, smještajnim kapacitetima i tradicionalnim manifestacijama, a objekat će raditi svakim radnim danom.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: