Pećina Banj Stijena – Medo stariji od 35000 godina

26.11.2016.

banj-stijena-1

ROGATICA – U sklopu istraživanja za naučni rad uz saradnju PMF-a Novi Sad,  u aprilu ove godine, pećinu Banj Stijena su posjetili Srđan Vuković -student master studija nuklearne fizike, trenutno profesor fizike u Rogatici, te braća Boro i Zdenko Brusin kao vodiči, koji već trideset godina obilaze pećine rogatičke opštine.

banj-stijena-2

Tom prilikom u Banj Stijeni su pronašli kosti pećinskog medvjeda (potvrđeno u Prirodnjačkom muzeju Beograd), čiji uzorak je poslan na datiranje metodom C14, u institut „Ruđer Bošković“ u Zagreb. Rezultati su izuzetni i veoma značajni. Medvjed iz pećine Banj Stijena je star 35870 godina. Radi poređenja starosti kostiju pećinskog madvjeda u pećinama našeg okruženja, medvjed iz Orlovače (opština  Pale) je star 16000 godina, iz najveće pećine BiH Govještice (opština Rogatica) 20000 godina, kao i skelet medvjeda pronađenog u pećini Bršljanica (opština Foča).

banj-stijena-3

Pećina Banj Stijena je mnogo puta posjećivana još iz vremena izgradnje pruge Sarajevo – Višegrad 1906 god. O njoj se mnogo pisalo, bila je predmet brojnih istraživanja i iskopavanja, znalo se da je pećinski medvjed boravio u ovoj pećini ali nikada nije bilo podataka vezano za starost. Time je ovo otkiće još značajnije.

Definitivno izumiranje pećinskog medvjeda (Ursus spelaeus) se poklapa sa zadnjim zahlađenjem klime tokom Pleistocena (između 25000 i 18000 godina ranije ), što je dovelo do smanjenja skloništa i vegetacije kojom su se životinje hranile.

banj-stijena-4

Prema istraživanjima međunarodnog tima naučnika, uzoraka fosila i nizova DNK pećinskog medvjeda i mrkog medvjeda (Ursus arctos), došlo se do zaključka zašto su jedni izumrli a drugi nisu. Zavisnost  pećinskog medvjeda  o pećinskom staništu te rastućoj ljudskoj ekspanziji, dovelo je do smanjenja njegovog staništa, pa pećinski medvjed prestaje da bude brojan u Evropi već prije 35000 godina. Mrki medvjed preživio je sve do danas jer jednostavno nije slijedio isti obrazac, zaključuje istraživačka studija.