Počelo spašavanje mosta na Žepi

28.11.2016.

sanacija-mosta-na-zepi-1

SKELOM ZAUSTAVLjENO DALjE PROPADANjE I NASTAVAK RADOVA

ROGATICA – Trinaest dana prije ugovorenog roka radnici DOO „Neimari“ iz Sarajeva, okončali su, prošlog četvrtka, 24. novembra, radive na prvoj fazi rekonstrukcije mosta na rijeci Žepa, poznatog istorijskog spomenika u opštini Rogatica, junaka istoimene antalogijske pripovjetke našeg nobelovca Ive Andrića.

U pitanju su urgentni radovi na hitnoj stabilizaciji ovog nacionalnog spomenika u Republici Srpskoj i BiH, koji je zbog pucanja dijela luka-oslonca na desnoj strani obale rijeke ozbiljno ugrožen sa velikim izgledom da se ubrzo sruši, a, podsjećanja radi, 1966. godine, zbog jezera HE „Bajina Bašta“, prenesen je sa ušća Žepe na novu lokaciju 5,5 kilometara uzvodno na domak istoimenog sela.

sanacija-mosta-na-zepi-2

Sredstva za ovu, fazu projekta rekonstrukcije ovog srednjovjekovnog spomenika u visini od 61.000 dolara obezbijedio je Fond amaričkog ambasadora za kulturna naslijeđa, a implementira ga, na osnovu projekta „IPSA Instituta“ doo Sarajevo i građevinske dozvole Ministarstva za prostoorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika u BiH.

Izvršni direktor u Komisiji Mirzah Fočo reče da su radovi na postavljanju skele, bez koje se nije moglo ništa drugo početi raditi, završeni sa 24. novembrom, odnosno 13 dana prije od ugovorenog roka. Bio je to vrlo složen i odgovoran zahvat jer se radilo na izuzetno teškom i nepristupačnom terenu uz povećan nivo vode brze i bistre rijeke Žepa.

sanacija-mosta-na-zepi-4

– Sa postavljanjem skele, kazuje još on, postigla su se dva izuzetno važna cilja. Prvi je da se zaustavi dalje pucanje i neizbježano rušenje mosta, a drugim su stvoreni uslovi za nastavak radova koji bi trebali da počnu sa prvim danima proljeća iduće godine.

– Nastavak radova na rekonstrukciji mosta zavisiće i od obezbjeđenja finansijskih sredstava. Mi smo se već obratili na više adresa potencijalnih donatora i nadamo se pozitivnim odgovorima, reče Tarik Jazvin, koordinator na projektu.

Što se tiče izvođača radova, pa i potencijalog donatora, naglasio je on, najviše bi voljeli da to, zbog iskustva, bude turska firma TIKA , koja je radila i na sanaciji na Drini ćuprije u Višegradu, a i legenda kazuje da su ova dva objekta nekako uporedo građeni.

sanacija-mosta-na-zepi-3

Naš nobelovac Ivo Andrić u svom antalogijskom djelu „Most na Žepi“ napisao je da je po naredbi i za novac vezira Jusufa, porijeklom iz Žepe. Most gradio neimar Italijan, i kao dug rodnom kraju ostavio ga da „blešti na suncu i sja na mesečini i preko sebe prebacuje ljude i stoku“.

– U svakom slučaju nema dileme da je u pitanju turski period, a da li je most na Žepi stariji od ćuprije na Drini ili obratno nije ni važno. Važno će biti da se on sačuva od daljeg pucanja i nemonovnog rušenja, na čemu ja radim već više od tri godine, reče predsjednik Mjesne zajednice u Žepi Nermin Omanović.