Prvi Jesenji pozorišni festival Emira Kusturice 19. i 20. novembra na Mećavniku

13.11.2016.

jesenji-pozorisni-festival

INFO – Prvi Jesenji pozorišni festival Emira Kusturice biće održan 19. i 20. novembra na Mećavniku, u Mokroj Gori, uz podršku Naftne industrije Srbije, a u organizaciji Rasta Internacionala.

Osnivanjem Jesenjeg pozorišnog festivala pod sloganom „Drvo koje život znači“, proslavljeni srpski reditelj, Emir Kusturica, zaokružuje svoju ideju da svako godišnje doba ima svoj festival, čineći Mećavnik kulturno-umetničkim centrom koji okuplja mlade umetnike iz svih krajeva sveta.

Jesenji pozorišni festival uz zimski filmski festival „Kustendorf“, prolećni Sajam knjiga i letnji festival klasične muzike „Boljšoj“, zatvara godišnji ciklus festivala Emira Kusturice.

„Moja želja je da se Mećavnik sve više pretvara u kulturnu instituciju, pa utoliko ta ideja da svako godišnje doba ima jedan svoj festival, zapravo je ispunjenje sna o svrsi tog prostora, slično Andrićgradu. Namera ove kuće ili ovaj entuzijazam upućen je na stvaranje, ojačavanje krvne slike sveta koliko je to moguće, bez ogromnih ambicija, jer svet se menja velikim udarima i velikim promenama. A ovo je tihi rad barem na tim brdima koja su do juče bili nedođija, a sad odjednom dolaze najveći umetnici sveta”- izjavio je Emir Kusturica najavljujući pozorišni festival.

Prve festivalske večeri na Mećavniku će gostovati Fakultet dramskih umetnosti iz Beograda i UK Vuk Stefanović Karadžić sa predstavom “Ukalupljivanje – Tragedija loptanja u Srba”, Strahinje Madžarevića u režiji Maksima Miloševića.

Fakultet umetnosti u Kosovskoj Mitrovici drugog dana festivala izvešće predstavu “Pleu Strindberg”, Fridriha Direnmata u režiji Jovice Pavića.

Publika na Mećavniku moći će da pogleda i najnoviju predstavu Atelja 212 – svega par dana nakon beogradske premijere, “Deca radosti” Milene Marković, u režiji Snežane Trišić, koja će zatvoriti ovogodišnji Jesenji pozorišni festival.

Selekcija festivala poverena je mladom reditelju Milanu Neškoviću, koji iza sebe ima veliki broj uspešnih i nagrađivanih predstava na scenama najeminentnijih pozorišta u Srbiji.

Pored predstava, na Mećavniku će u toku dana biti održana radionica iz pozorišne režije, dok su večernji sati 19. novembra rezervisani za koncert benda „Ekstra 5“.