Rogatičke trojke došle kući

10.11.2016.

rogaticke-trojke-bebe-1

„ISTJERALI“ BAKU I DJEDA IZ SPAVAĆE SOBE

ROGATICA – Teodor, Anastasija i Mia, prve rogatičke trojke koje su na svijet došle poslije posljednjeg rata, rođene 14. oktobra u porodilištu Bolnice u Foči, prošlog utorka u popodnevnim časovima došle su kući ispunivši toplinom i radošću dom porodice Žižović. U prisustvu najuže porodice, radosni i veseli, dočekali su ih djed Vitomir-Vito (63) i baka Novka, koji su im odmah po rođenju prepustili svoju nekada spavaću sobu.

Noć između utorka i srijede mali Žižovići su, priča baka Novka, proveli mirno. Na lijevoj strani njima namijenjenog kauča kao privremenog smještaja, prvo mjesto pripalo je Teodoru. U sredini je Anastasija i na kraju Mia, koji su u vrijeme naše posjete mirno i slatko spavali. Jedino se na kratko malo prokrtoljila mala Mia nagovjestivši da će biti i najnestašnije između brata i sestre.

I dok su njihovi unučići u prisustvu srećne majke Jovane mirno spavali, u drugom dijelu dvosobnog stana Žižovića, u zgradi „Tekija“, djed Vitomir, poznatiji po nadimku „major“, i baka Novka ozarena lica dočekivali su goste i priajtelje. Tu su neizbježni kafa, rakija, sokovi, kolači i osmjesi od „uva do uva“.

rogaticke-trojke-bebe-2

– Našoj sreći nikad kraja. Jer nije mala stvar u jednom danu dobiti troje unučadi. I kad taj božiji dar dođe nakon osam godina čekanja, onda osjećaj sreće i zadovoljstva dobiva još veći značaj. Mislimo da na svijetu trenutno nema srećnijih djeda i bake od nas, kazuje Vitomir-Vito Žižović.

Na ovu priču nadovezuje se baka Novka i reče da ona nikad nije sumnjala da ih njihova snajka Jovana i sin Darko neće obradovati rođenjem sina ili kćerke.

– I obradovala nas je iznad svih očekivanja. Ispunila je još jedinu našu neostvarenu želju da nam i sin Darko, jer mlađi Mladen (poznati fudbaler) ima takođe troje djece i, što je zanimljivo, dvije kćerke i sina iz tri poroda, i rodila nam unuka i dvije unuke. Sve će mo učiniti da joj pomognemo da ih što lakše odgoji, kazuje baka Novka.

U porodici Žižović sve je podređeno odgoju prinova.

rogaticke-trojke-bebe-3

– Ja ću brinuti o tome da donesem iz prodavnice potrebne namirnice, da naložim vatru i da uradim i sve drugo što je u „domenu“ jednog djeda, dodaje „major“, koji još reče da će im prestupna 2016. i Pokrov Presteve Bogorodice ostati u najboljem sjećanju. Dobili su ono što su željeli – nasljednike od starijeg sina Darka.

Sreća se čita i sa lica zadovoljne majke Jovane, koja je svoje trojke na svijet donijela nakon druge vantjelesne oplodnje. Bdije nad svojim porodom koje jednim dijelom hrani svojim mlijekom, a pošto se radi o troje djece, tu je i bebi hrana iz apoteke. Zasad su tu „prenan“ i „priempamil“, koje obezbjeđuje otac Drako, radnik u Organu uprave opštine. On je, reče nam, već izračunao da će mu za troje djece na mjesečnom nivou trebati oko 700 pelena itd.

U porodici Žižović dva su penzionera i zaposleni otac Darko. Oni rekoše da nisu socijalno ugroženi, ali bi im dobro došla svaka pomoć, kao što su nedavno, uz 130-godišnjicu svetog hrama u Rogatici, od Crkvene opštine dobili 1500 maraka.