Uz priznanje Njegošu Tripkoviću direktoru Doma zdravlja – Povelja laska i obavezuje

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 18. novembra 2016. 058.ba

njegos-tripkovic

ROGATICA – Dobra organizacija rada u kojoj je briga za pacinjenta na najvišem nivou i pozitovno finansijsko poslovanje bili su presudni da direktor Doma zdravlja u Rogatici doktor medicine Njegoš Tripković, dobije Povelju za izuzetnu organizaciju primarne zdravstvene zaštite koju mu je dodijelila Komora doktora medicine Republike Srpske.

Povelja doktoru Tripkoviću na svečan način uručena je 10. ovog mjeseca u Vijećnici Banskog dvora u Banja Luci..

– U mom dosadašnjem životu ja svečanijem događaju nisam prisustvovao. Svjestan događaja i važnosti priznanja koje na prvi pogled laska, ali više obavezuje, hvatala me trema, priča on. Umirilo me zadovoljstvo što sam ovo priznanje, koje nije samo moje nego i cijelog kolektiva, dobio od kolega, doktora. Njemu je predhodio mukotrpan, moj i predhodnih kolega, rad u oblasti primarne zdravstvene zaštite koja se u našem kolktivu sa 51 stalno zaposlenim radnikom i dva pripravnika, provodi preko osam timova porodične medicine i hitnoj pomoći koja radi non-stop, 24 časa svakog dana. Tu je služba dječije zaštite i stomatologije sa tri stomatologa, laboratorija i druge prateće zdravstvene službe u kojim je, primjera radi, prošle godine izvršeno preko 50000 pregleda, izdato 10260 uputnica za specijalističke preglede, 2700 bolničkih i 6200 laboratorijskih uputnica i obavljeno oko 300 kućnih posjeta ljekara.

dom-zdravlja-u-rogatici-2

– Naš je problem, dodaje doktor Tripković, što imamo strukturu osiguranika i uopšte stanovništva u dobi od 40 i više godina. To „vuče“ češće ljekarske intervencija i veću potrošnju lijekova.

Finansijski gledano, rogatički Dom zdravlja je među uspješnijim u Republici Srpskoj. Iako raspolaže sa skromnim ukupnim prihodom, koji je prošle godine iznosio nešto više od 1,5 miliona, a za prvih šest mjeseci ove godine 700.000 maraka, poslovalo se pozitivno. Nakon isplate plata radnicima uz plaćene poreze i doprinose i svih drugih troškova koji nisu mali, višak prihoda nad rashodima lani je bio oko pet, a u prvom polugodištu ove godine preko 10000 maraka.

dom-zdravlja-u-rogatici-3

Na usluzi pacijentima naše kuće, kazuje doktor Tripković, je solodan vozni park. Tu su četiri dobro opremljena sanitetska i jedno višenamjensko terensko vozilo sa kojim se uglavnom obilaze sela i terenska ambulanta na Borikama, u koju jednom nedjeljno (petkom) ide ljekar, po potrebi stomatolog i obavezno mobilna apoteka.

Kad su u pitanju terenske ambulante, uz boričku, mogli bi uz neznatno povećanje troškova otvoriti i ambulantu u Žepi. Ali, to nije do nas iz Doma zdravlja. Tu treba inicijativa Mjesne zajednice ovog kraja i podrška našeg osnivača – opštine.

Tripković reče da je dosta urađeno, a to vide svi koji dolaze u ovu kuću zdravlja, i na opremanju ambulantnih i drugih prostorija. Uz moderan namještaj, video nadzor, računare, funkcionalnu čekaonicu i stazu za invalidna lica, tu je internet i telefonska mreža do svakog mjesta rada, kako u Rogatici, tako i u terenskoj ambulanti na Borikama. Potpuno je riješeno pitanje grijanja svih prostorija uz mogućnost da ga koriste radnici Gradske apoteke i Biroa za zapošljavanje radnika. Uz to izgrađena je garaža za smještaj trenutno raspoloživih vozila i uređen krug oko Doma sa popločanim ili betonskim stazama, fontanom, nizom raznovrsnog rastinja i ukrasnog bilja i klupama koje koriste ne samo pacijenti dok čekaju da budu pregledani, nego i veliki broj ostalih građana za odmor i rekreaciju.

dom-zdravlja-u-rogatici-1

Za sve rečeno, naglasio je doktor Tripković, uz zalaganje i inventivnost zaposlenih u Domu zdravlja, velike zasluge pripadaju resornom ministarstvu, Fondu zdravstvenog osiguranja, opštini Rogatica kao osnivaču i Univerzitetskoj bolnici Foča sa kojom imamo izuzetno dobru saradnju u svim oblastima sekundarne, ali bogami i primarne, zaštite osiguranika i ostalih građana naše opštine.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,