Dječiji hor „Krasnica“ – Poklonjenje svetinjama

12.12.2016.

hor-krasnica

ČAJNIĆE – Članovi dječijeg crkvenog hora „Krasnica“ iz Čajniča zajedno sa protojerejem-stavroforom Momirom Vasiljevićem posjetili su tri velelepna manastira u mitropoliji dabrobosanskoj. Nagrađeni su ovim pokloničkim putovanjem za redovan dolazak u sveti hram i iskreno pojanje i proslavljanje Boga. Posjetili su manastir Svetog Oca Nikolaja u Dobrunskoj rijeci, Vaznesenje Gospodnje u Vardištu i Dobrun kod Višegrada. U nikolajevskom manastiru prisustvovali su i pojalina Svetoj liturgiji. Pristupili su i pričestili se svetom tajnom pričešća. Nakon odslužene liturgije iguman manastira otac Jovan, zajedno sa svojim monasima, dočekao je mališane, ispričao im priču o nastanku i značaju manastira, gdje su ih nakon toga ugostili prigodnom trpezom. Arhimandrit Jovan zahvalio se Gospodu na ovom divnom danu i želji djece da posjete manastir. Govorio je o značaju i ljubavi prema svetinji doma Gospodnjeg, o redovnoj zajedničkoj molitvi u hramu i poslušanju roditelja i crkvenih učitelja. Poslije svojevrsnog istorijskog časa iz naše skorije nacionalne istorije ponovo smo u manastiru. Otac serafim je u manastirskoj crkvi ispričao poučnu duhovnu priču o malom Đorđu, o tome kako je pokušao da sakrije pogrešku i prekršaj od svojih roditelja, a kada se pokajao i priznao pogrešku roditelji su pomogli da se sve uredi. Poslije obilaska i poklonjenja oci su blagoslovili djecu i poželjeli im srećan i blagosloven nastavak putešestvija.

Slažući u svojim srcima duhovne lijepe utiske mališani su krenuli ka manastiru Vaznesenja Gospodnjeg. Tu su ih dočekale monahinje, nastojatljica mati Jefimija i Isidora, koje su im ispričale istoriju o manastiru. U trpezariji manastirskog konaka hor je pojao crkvene i duhovne pjesme i poslužio se slatkišima koje su pripremile sestre. Posjetili su i umjetnički atelje gdje nastaju divne ikone koje sa molitvom slika monahinja Jefimija. Nastavljajući hodočašće,, usplahireni i srećni krenuli su ka manastiru Dobrunu koji se nalazi u živopisnom planinskom kraju na putu Višegrad-Užice, u klisuri rijeke Rzav. O manastiru Dobrunu besjedio je monah Mihailo gdje je naveo da je manastir mnogo puta uništavan i rekonstruisan. Najveće stradanje manastir je doživjeo u toku drugog svjetskog rata , kada su ga Nijemci koristili kao skladište oružja, a pri povlačenju 1945. godine, eksplozivom su razorili i srušili ovu divnu svetinju.

Obnovljen je 1946. godine. Manastir je bio u potpunosti živopisan. Najpoznatije, do danas sačuvane freske su freska cara Dušana sa ženom Jelenom i sinom Urošem , kao i freska sa ktitorom manastira, županom Pribilom, njegovim sinovima i zetom Stanom. U sklopu manastirskog kompleksa nalazi se Muzej Prvog srpskog ustanka, Galerija, kao i Muzej Mitropolije dabrobosanske, koji su djeca takođe posjetila. Iguman manastira otac arhimandrit Kalistrat i otac Mihailo blagoslovili su djecu i pogostili grickalicama i slatkišima.

Posjeta i poklonjenje ovim svetinjama za djecu crkvenog hora „Krasnica“ iz Čajniča od velikog značaja. Najprije, djeca su mogla da osjete ljubav monaha i monahinja koji služe u ovim manastirima. Ono što od malena teba da naučimo jeste ljubav prema Bogu i bližnjima. Da se Bogu molimo i Boga proslavljamo, Majku Božju i svetitelje, a bližnje da volimo. Monasi i monahinje u manastirima svojim životom i neprestanim služenjem potvrđuju djelotvornu ljubav prema Bogu. Gotovo svim članovima dječijeg hora ovo je bio prvi i nezaboravni susret sa manastirima i monasima. Prota Momir je ispunio dato obećanje da će biti nagrađeni posjetom svetim manastirima. Pri prolasku kroz Višegrad svratili smo i poklonili se hramu Svetog kneza Lazara i obišli Andrićgrad.