Djetinjci proslavljeni u Čajniču

19.12.2016.

djetinjci-u-cajnicu-1

ČAJNIČE – Pripremajući se za najradosniji praznik Rođenje Isusa Hrista-Božić, Srpska Pravoslavna crkva i vjernici danas su proslavili Djetinjce – praznik kada odrasli simbolično vežu djecu, a ona se driješe pripremljenim darovima.

U Čajniču, rano jutros djeca i odrasli pohitali su ka hramu na jutarnje Bogosluženje i Svetu Liturgiju, a nakon povratka u svoje domove, roditelji, bake i deke vezali su djecu i unučad, za noge i ruke, a djeca su im se odužila poklonima.

djetinjci-u-cajnicu-2

Dobra i vrijedna djeca crkvenog hora „Krasnica“ danas su nakon Svete Liturgije upriličila i priredbu, posvećenu ovom prazniku, recitujući i pjevajući duhovne pjesme, a ispred hrama otkupljivali su se slatkišima što su za taj dan pripremili kako bi se driješili onima koji ih vežu. Crkvena opština Čajniče im je pripremila prigodne poklone i paketiće. Veliki broj vjernog naroda pričestio se svetom tajnom pričešća.

Djetinjci se slave treću nedjelju pred Božić. Vezivanje za Djetinjce, Materice i Oce, simbolizuje čvrste porodične veze, slogu, mir, poštovanje i međusobno pomaganje u svim prilikama.

djetinjci-u-cajnicu-3

Protojerej-stavrofor Momir Vasiljević izrazio je radost što su djeca u velikom broju danas došla da se zajedno pomole Bogu na praznik Djetinjaca.

Prota Momir je dodao da je Gospod Isus Hristos je rekao: „Pustite djecu neka dolaze k meni i ne branite im jer je takvih carstvo nebesko.

„Srećan i blagosloven praznik Djetinjaca i daj Bože da u radosti svi zajedno dočekamo rođenje Bogomladenca Isusa Hrista“-naglasio je Vasiljević