Iz Doma za starija lica „Sunce“ u Rogatici – Pletenjim ubijaju dosada i vraćaju mladost

27.12.2016.

rogatica-pletenjem-ubijaju-dosadu-detalj-iz-doma-staraca-1

ROGATICA – Dom za starija lica „Sunce“ u Rogatici je kuća u kojoj treće životno doba provodi 60-tak baka i deka iz raznih krajeva Republike Srpske. Nađe se i po neko iz Federacije BiH, Srbije i Crne Gore.

Osoblje zaposleno u Domu trudi se da svakom štićeniku omogući da lakše i zadovoljnije provode dane u novoj sredini i da se što više osjećaju kao kod svoje kuće.

– Omogućili smo, kazuje direktor Doma Radomir-Rašo Ćućula, da se naši štićenici i samoinicijativno organizuju i rade poslove koje žele. Slijedeći tu praksu imamo mini radionici za heklanje, pletenje i vezenje. U njoj su trenutno najaktivnije Milka Rakanović, Mara Greim i Ilinka Matić.

Svaka od njih priča je za sebe. Milka, bivša radnica nekadašnjeg giganta u auto-transportu, preduzeća „Tehnotrans“ u Rogatici, sa 27 godina radnog staža, rođena je u selu Kosovo kod Rogatice, ovdje boravi kao penzionerka.

– Pletenjem i ostalim ženskom poslovima bavim se od malih nogu. Zbog trajnog invalidieta uglavnom sam vezana za krevet i pletenjem raznih odjevnih predmeta čime „ubijam“ dosadu i vraćam sjećanje na mlade dane kada sam kao djevojčica, čuvajući ovce po livadama i proplancima u i oko moga rodnog Kosova i okolini, prela i plela. Ne mogu izbrojati sve što sam u ovih 4,5 godina koliko sam u Domu, isplela čarapa, papa, šalova, poluvera i džempera od vune koju dobivam od mojih u selu. Opleteno uglavnom njima i vraćam, nešto poklonim ovdje u Domu, a tu je i dosta zaliha koje bih rado prodala kad bi imala kome,kazuje ona.

Pletenjem u radionici“ Doma bavi se i Mara, sa zanimljivim prezimenom, Greim.

– To je, počinje vrlo burnu životnu priču ova vitalna starica, prezime moga drugog i posljednjeg supruga, Nijemca Hofa iz Manfreda u Njemačkoj. Za njega sam se, radeći u Njemačkoj, udala nakon što sam se razvela od prvog supruga Marka Kapetanovića iz mog i njegovog sela Brgule kod Vareša.

– Moj Hof je nakon 9 godina našeg braka, tragično okončao svoj život. Na svirep način ubio ga je moj prvi suprug iz ljubomore prema meni. Kao samohrana majka ostala sam sa kćerkom iz prvog braka koja je udata i živi u Americi. Iz Njemačke, sa penzijom od muža Nijemca, pred sami rat vratila sam se u Sarajevo, a sa egzodusom Srba iz ovog grada, 1996. i ja sam izbjegla u Vlasenicu. Tu sam živjela do marta 2015. kada sam došla ovdje u Rogaticu, u Dom za starija lica, gdje sam našla svoju drugu kuću, priča gospođa Greim i dodaje:

– Ovdje sam se brzo adaptirala. Sve mi je potaman, a da mi ne bude dosadno izlaz sam našla u jednom od poslova iz mog djevojačkog doba – pletenju, heklanju i izradi drugih predmeta od vune i vunice. Za ovih skoro dvije godine boravka ovdje u Domu uradila sam brdo različitih odjevnih predmeta. Sve su to unikati i dobar dio prešao je okean i završio kod moje kćerke u SAD kod koje sam bila već 7 puta. Pletem uglavnom šarene predmete – pape, priglavke, čarape, poluvere, džempere i sve to ne može izblijediti na suncu ili da ga ispere kiša.

Treći aktivni član mini radionice sa zlatnim rukama u izradi odjevnih predmeta od vune i vunice je Ilinka Matić (83). Najveći dio života provela je u selu Gornji Zalukovik, kod Vlasenice gdje je bila udata za Čedu Matića, a rođena je i odrasla u selu Beheći u opštini Rogatica.

Cijeli život provela sam u selu. Otuda i navika da predem, platem i radim druge seljačke poslove. Muž mi je rano umro a i ja sam se ubrzo razboljela. Pošto nisam imala djece prije 15-tak godina život sam nastavila kod sestre na Sokocu odakle sam došla ovdje u Rogaticu.

I ona vrijeme krati pletenjem. Njeni džemperi, šalovi, čarape i drugi predmeti su prava remek djela. Najveći dio poklanja, a rado bi i šta prodala kad bi imala priliku, reče Ilinka.

– Mi u Domu smo srećni što imamo ovako vrijedne i marljive štićenice. Zato im pružamo svu moguću podršku. S vremena na vrijeme im kupimo i poklonimo određene količine vunene pređe i vunice, reče dirtektor Doma Radomir-Rašo Ćućula.

Tekst i foto: Sreten Mitrović