Iz Osnove škole „Sveti Sava“ u Rogatici – Kako do ekstermno darovitih talenata

10.12.2016.

osnovna-skola-u-rogatici-talenti-1

ROGATICA – U Osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Rogatici danas je održano zanimljivo predavanje. Na temu „Sistem ranog otktrivanja i ubrzanog razvoja talenata u Srbiji i Republici Srpskoj“ cjelokupnom nastavnom osoblju ove obrazovno-vaspitne ustanove govorio je profesor Svetozar Delić, direkktor Akademije za otkrivanje i razvoj talenata „Nikola Tesla“ iz Novog Sada.

– Radi se o tome, naglasio je profesor Delić, da smo kroz ovaj projekat u prijavljenim školama pokušali da sistemom nauke relativno i jednostavnom primjenom određene stručne metodologije blagovremeno kod djece evidentira vrsta, stepen i struktura darovitosti, kako bi se vremenom za tu populaciju pravili individualni programi razvoja i da na kraju dođemo do onoga što je najvrijednije, a to je, otprilike, 1 do 3 posto ekstremno darovitih mladih ljudi.

osnovna-skola-u-rogatici-talenti-2

– Sa primjenom ovog projekta, dodao je profesor Delić, počeli smo prije tri godine. Osnovna škola „Sveti Sava“ u Rogatici je najsvjetliji primjer onoga što smo do sada postigli. Uključen je veliki broj učenika i uz zadovljujući entuzijazam, stručnost i odgovornost tima ljudi u školi ostvaruje se cilj ovog projekta na čemu sam im ja u ime cijele Akademije veoma zhvalan.

Direktorka Škole Snežana Pjevčević vezano za ovaj projekat reče da se kroz redovnu nastavu prosvjetn radnici uglavnom okreću slabijim i srednjim učenicoma, dok daroviti ostaju negdje po strani. Jer, pa oni sve znaju. A tu je, evo i danas smo se uvjerili, greška. Otuda nam je projekat „Otkrivanja i ubrzanog razvoja talenata“ dobro došao. Uz rad sa slabijim učenicima moramo raditi na otkrivanju, usmjeravanju i pomaganju talentovanim. Najkraće rečeno, davati im vjetar u leđa da isplivaju i svoje potencijale iskažu do kraja. Mi, na primjer, trenutno imamo jednog učenika trećeg razreda visokog nivoa talenta iz matematike i ne bi smjeli dozvoliti da to dijete stagnira utopivši se u prosjek ostalih.

osnovna-skola-u-rogatici-talenti-3

Koordinator na projektu je Miro Rebić. On reče da je ovo predavanje produbilo znanje o njegovom cilju i značaju i radi toga nam je dobro došlo. Profesor nam je rastumačio neke nepoznanice koje smo još imali i svi mi koji radimo na realizaciji ovoga projekta će mo ga lakše i racionalnije provoditi u cilju otkrivanja talentovane djece.

U dijelu interaktivne rasprave, nakon oficijelnog predavanja, postavljeno je nekoliko konkretnih pitanja i na njih je profesor Delić sa zadovoljstvom odgovorio.

Tekst i foto: Sreten Mitrović