Obilježeno 75 godina od formiranja Prve proleterske brigade

23.12.2016.

prva-proleterska-1

RUDO – Više od stotinu antifašista iz regiona, članovi brojnih udruženja koja baštine tradiciju antifašizma, u Rudom su obilježili godišnjicu formiranja Prve proleterske brigade NOR-a.

U centru ove male opštine koja je poznata upravo po ovom događaju, na spomen obilježje ali i partizansko groblje u Rudom položeno je cvijeće te odata počast poginulim pripadnicima ove partizanske jedinice.

Cvijeće na spomenik Prvoj proletereskoj brigadi u Rudom položila je i delegacija Udruženja antifašista i boraca NOR-a Goražde.

Antifašisti su podsjetili da je Prva proleterska narodnooslobodilačka udarna brigada formirana 21. decembra 1941. godine a odluku o formiranju brigade donio je Centralni komitet KPJ, a formirao ju je Vrhovni komandant NOV i POJ Josip Broz Tito. Na dan formiranja imala je šest bataljona (četiri iz Srbije i dva iz Crne Gore).

prva-proleterska-12

Ova brigada je za vrijeme oslobodilačkog rata rata prešla preko 20.000 kilometara, u borbama je učestvovalo preko 22.000 boraca iz cijele Jugoslavije. Poginulo je preko 7.500, a dala je 83 narodna heroja.

Prva proleterska brigada Narodno-oslobodilačkog pokreta je bila jezgro buduće partizanske vojske koja je do kraja Drugog svjetskog rata brojala oko 800 hiljada boraca, podsjećaju antifašisti na istorijske činjenice iz Drugog svjetskog rata.

Među antifašistima je danas u Rudom bio i veliki broj mladih ljudi iz svih dijelova BiH, ali i zemalja regiona.

Šemso Aljić iz Sarajeva ističe kako su to bili dani iz kojih je izrasla svijetla tradicija antifašizma ali da su te vrijednosti danas ozbiljno narušene.

Sa ovog je događaja poslana poruka za potrebom promocije vrijednosti antifašizma i tradicije borbe naroda sa ovih prostora, posebno zbog ponovnog jačanja desničarskih snaga na prostoru koji je nekada bio zajednička domovina.

ATV, Klix.ba