Održana projekcija dokumentarnog filma “Sami”

08.12.2016.

sami-film

ANDRIĆGRAD – U bioskopu „Doli Bel“ u Andrićgradu, održana je projekcija dokumentarnog filma „Sami“ autora i reditelja sveštenika Željka Gardovića, u organizaciji Srpske pravoslavne crkvene opštine Višegrad.

Autor filma Željko Gardović rekao je da je ovaj film nastao kao rezultat potrebe da se ljudima približi kako je roditeljima koji imaju djecu sa autizmom i sa kojima se sve problemima susreću.

„Imao sam prilike da se upoznam sa autizmom i ovo je samo jedan početak govora o tome. U mom komšiluku ima osoba koja ima autizam i vidio sam kako se ljudi negativno ophode prema toj osobi“, dodao je Gardović.

Gardović je napomenuo da iz pravoslavne perspektive sagledava probleme sa kojima se susreću osobe sa autizmom i prezentuje način prevazilaženja ovog problema.

On je istakao da u filmu učestvuju episkop austrijsko – švajcarski Andrj, dr Nenad Glumbić, mr Ljiljana Ćirović, psiholog Irena Vanić i Tatjana Nikolajević i roditelji djece sa autizmom.

Jerej Savo Trivković rekao je da je film posvećen savremenoj tematici, problemu djece sa autizmom.

„Jedan od načina ponašanja te djece je preslikano stanje našeg društva, klasično nazvano milenijumska ili konekt generacija, jer konektiranjem se udavaljamo sami od sebe ili jedni od drugih i ulazimo sami u sebe“, dodao je Trivković.

On ističe da se stanje autistične djece ne bi moglo nazvati bolest, već stanje u kojem se oni povlače sami u sebe.

„Crkva i ovog puta želi da pokaže da ta djeca nisu sama i da je jako zastupljena u problematiku svih naših naroda i cijelog našeg društva“, rekao je Trivković.