Opština Rogatica – deficit prethodne vlasti kao „dobrodošlica“ novoj

20.12.2016.

opstina-rogatica

ROGATICA – Po završetku Lokalnih izbora i standardnih procesa preuzimanja i formiranja vlasti u opštini Rogatica, svedeni su prvi računi i već je vidljivo šta je to prethodna vlast ostavila trenutnoj. Načelnik opštine Rogatica Milorad Jagodić izuzetno je nezadovoljan zatečenim stanjem, koje mu je ostavio prethodni načelnik Tomislav Puhalac. Ističe da je bio spreman na to da zatekne lošu situaciju, ali naglašava da su prvi pokazatelji više nego zabrinjavajući i da trenutno stanje prevazilazi sva očekivanja.

Stara opštinska vlast, sa Tomislavom Puhalcem na čelu, napravila je dugovanja u iznosu od preko dva miliona konvertibilnih maraka. Naime, prema podacima Tijane Brkić iz Odjeljenja za finansije, prilikom preuzimanja utvrđen je prikazani deficit od 677.629 KM. Na taj iznos dodaju se i neproknjižene fakture u iznosu od 855.195 KM. Ovi iznosi nisu konačni i obaveze za stara dugovanja stalno pristižu. Na sve ovo, dolazi i iznos kredita od 500.000 KM, koji je tek prispio na otplatu. Iz opštinske uprave posebno naglašavaju da su svi ovi podaci tačni i provjerljivi.

U Opštinskom odboru SNSD-a Rogatica, koji ima vladajuću skupštinsku većinu, kažu da je deficit samo vrh ledenog brijega, kada je u pitanju neracionalno upravljanje bivše opštinske vlasti. Navode mnoge primjere neodgovornosti, poput neregularnih tendera, neisplaćenih obaveza za Međuopštinske omladinske sportske igre i neisplaćenih obaveza za bazen, koji nije dovršen i za koji stalno stižu aneksi ugovora. Pitaju se koliko daleko može ići ljudska neodgovornost prema svojim sugrađanima i svome narodu i da li je to ispunjenje obećanja datih prije nešto više od četiri godine?

U novoj vladajućoj garnituri zaključuju da situacija nije povoljna, pa je usljed toga rebalans Budžeta neizbježan. Ipak, ističu da će dati svoj maksimum u ispunjavanju obećanja datih građanima, počevši od administrativnih organa Opštine, od kojih će napraviti uslužni servis građana, pa do poboljšanja opšte poslovne klime, što će rezultovati većom stopom zaposlenosti u realnom sektoru.

Jovica Vasović