Praznik Vavedenje presvete Bogorodice svečano proslavljen u Čajniču

04.12.2016.

vavedenje-1

ČAJNIČE – Vavedenje Presvete Bogorodice ove godine je molitveno i svečano proslavljeno u hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Čajniču.

Jutarnje bogosluženje i Svetu liturgiju služio je protojerej-stavrofor Momir Vasiljević uz sasluženje sveštenstva hrama.

Na ovaj dan, Vavedenja Presvete Bogorodice, sabrao se velik broj vjernih.

vavedenje-2

Protojerej Momir Vasiljević izrazio je zadovoljstvo i sreću što se na ovaj dan okupilo dosta djece, omladine ali i starijih ljudi, koji su došli u hram da se zajedno pomole i proslave praznik.

Djeca crkvenog hora „Krasnica“, nakon Svete liturgije, pripremila su skromni program kako bi simvolično prikazali uvođenje Djeve Marije u hram. Ove godine mala Tijana Kuvelja u ime sve djece u Čajniču poklonila se i celivala ikonu Čajničke Krasnice, a onda odrecitovala pjesmu u čast svete Bogorodice i njene čudotvorne ikone. Nakon toga djeca, omladina i sav narod pristupio je svetoj tajni pričešća.

U propovjedi protojerej Dagiša Simić besjedio je prisutnima o zivotu Djeve Marije, i o božjim darovima koje joj je Gospod darovao od Rođenja do Uspenja.
On je dodao da sam praznik podsjeća da je dužnost svih roditelja da svoju djecu uvode u hram Božiji kako bi se vaspitavali u Božijoj riječi, jer takvo vaspitavati znači hraniti cjelokupnog čovjeka.

vavedenje-3

Sveti hram i sveta crkva je mjesto u kojem se ljudi sjedinjuju u Svetoj tajni pričešća istinitim tjelom i krvlju Hristovom. „Gospod je rekao:“Budite savršeni kao što je savršen otac naš nebeski. Pustite djecu da dolaze k meni, jer je takvih carstvo nebesko.

Proslavljajući praznike duhovno se radujemo i bogatimo, svaki put iznova obnavljajući svoje znanje i svoje biće.