Sa Treće regionalne smotre dječijeg folklora u Rogatici [FOTO]

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 26. decembra 2016. 058.ba

folklor-u-rogatici-1

APLAUZI NAJMLAĐIM ČUVARIMA TRADICIJE

ROGATICA – U organizaciji Udruženja za očuvanje tradicije „Stara Gora“ i podršku Opštine sinoć je u dupke punoj sali gradskog bioskopa održana Treća regionalna smotra dječijeg folklora „Rogatica 2016“.

folklor-u-rogatici-2

Pod geslom „Igra nije život – život je igra“ na smotri su učestvovale nade folklora iz kulturno-umjetničkih društava „Soko“ u Višegradu, „Izvor“ iz Čajniča, „Prosvjeta“ Rudo, „Bratstvo“ Vojkovići, „Foča“ Foča, „Romanijska vrela“ iz Mokrog kod Pala i domaćina „Stara Gora“ iz Rogatice.

folklor-u-rogatici-3

Smotru je otvorila zamjenik načelnika opštine Jelena Karadžić, a gledaoci su imali priliku da vide igre iz skoro svih krajeva gdje žive Srbi. Najzastupljenija je ipak bila Srbija od okoline Beograda, do Đerdapa, Leskovca i Pirota. Igrale su se igre i iz Pčinjskog i Bunjevačkog kraja, okoline Sarajeva i Bosiljgradskog Krajišta.

folklor-u-rogatici-4

Posebno zanimljiva bila je koreografija na pjesmu „Đurđevdan“, koja je kao što je poznato, nastala 6. maja 1942. u vozu kojim je u ustaški logor Jasenovac prevoženo oko 3000 zarobljenih Srba. U opštem haosu jedan zarobljenik, iako u grču i nemoći, iz ponosa i prkosa zapjevao je „Proljeće na moje rame slijeće“. Odmazda je slijedila i u logor smrti došlo je svega oko 2000 zarobljenika, koji, i to se zna, nisu prošli bolje od onih koji su ugušeni u stočnim vagonima. Koreografija je završena svjetlosnim spektaklom u vidu krsta, koji je od strane gledalaca pozdravljen dugotrajnim aplauzom.

folklor-u-rogatici-5

Prilog smotri dala je i mlada solistkinja Olja Babić iz Bratunca koja je, bez muzike, otpjevala pjesmu „Srpska suza sa Kosova“ i „Sini jarko sunce sa Kosova“ i izmamila dugotrajan aplauz prisutnih i sali gradskog bioskopa.

folklor-u-rogatici-6

Nakon završene smotre zamjenik načelnika opštine Jelena Karadžić rekla je da su ova i sve ovakve smotre najbolji način čuvanja kulturne tradicije naših naroda i opština Rogatica će ih i dalje sdušno podržavati.

folklor-u-rogatici-7

folklor-u-rogatici-8

folklor-u-rogatici-9

folklor-u-rogatici-10

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,