Sportski pregled godine

27.12.2016.

Sportska dvorana Višegrad

VIŠEGRAD – Još jedna godina samo što nije prošla, što je urađeno urađeno je, neki su slavili, neki tugovali i sada je vrijeme da se svedu računi. Sport u Višegradu je bio djelimično uspješan, a za pozitivnu stranu su se pobrinuli karatisti, džudisti, planirari, odbojkašice i mladi rukometaši.

Krenimo od najboljih, tačnije od petog najboljeg sportiste Republike Srpske, Nikole Poluge. Ovaj višegradski karatista dobio je tu čast da bude u deset najboljih sportista Srpske, a to je zaslužio bronzom na prvenstvu Balkana, šampionskim trofejima u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini. Pored toga osvojio je srebra na turnirima u Čačku i Bijeljini, a učestvovao je i na svjetskom prvenstvu u Austriji. Na već pomenutom prvenstvu BiH, pored Nikole, medalju u Višegrad je donio i to srebrnu, Mladen Mirković. Sa prvenstva Republike Srpske za mlađe kategorije u Bileći donijeto je sedam medalja, a sa istog takmičenja u Brodu isto toliko medalja. Na regionalnom prvenstvu višegradski karatisti su osvojili devet medalja, a na ostalim turnirima su osvojili ukupno 72 medalje, ne računajući Memorijalni turnir „Vidoje Andrić“ u Višegradu gdje je za najbolju izabrana Gala Pajović.

Njihove kolege džudisti imali su odlične rezultate u mlađim kategorijama. Tako su Nikola Vojinović (-90kg) i Milan Jaredić (-81kg) osvojili bronzane medalje na kadetskom prvenstvu Republike Srpske, kao i Miloš Stjepanović (-55kg) na prvenstvu za starije pionire, a srebro na šampionatu za mlađe pionire osvojio je Luka Stjepanović (-30kg).

Što se tiče kolektivnih sportova najviše uspjeha imale su odbojkašice „He na Drini“. Ekipa Jove Sarić uspjela je nakon jedne sezone u Prvoj ligi Repulike Srpske, brzo se vratila u Premijer ligu Bosne i Hercegovine. Podmlađeni tim sa domaćim odbojkašicama odlično se drži na sredini tabele  i postoje dobre šanse da se na kraju plasira u plej-of. Povodom 40 godina kluba višegradske odbojkašice su dočekale beogradsku Crvenu zvezdu.

RK „Višegrad“ napreduje iz dana u dan, cijela pažnja se poklanja mlađim kategorijama, a oni to vraćaju sjajnim rezultatima. Osvojeno je prvo mjesto na turniru „Trofej Goražda“ i četvrto mjesto na jakom turniru “Zlatibor for friendship”, na kom je Dragan Lakić proglašen za najboljeg golmana.

Članovi PSD „Stolac“ zauzeli su drugo mjesto u prvenstvo Republike Srpske u orijentingu,a i jedini su donijeli medalje i to dvije bronzane sa MOSI u Rogatici. U saradnji sa Veslačkim savezom Srbije i VK „Partizan“ počeo je sa radom i treninzima VK „Jedrina“.

Vrijedi pažnju posvetiti i našim sportistima koji karijeru grade u drugim gradovima i državama. Tako je Anja Ašonja sa juniorskom odbojkaškom reprezentacijom Srbije osvojila srebro na prvenstvu Evrope. U dresu Srbije zaigrao je i Dalibor Ilić i to u kadetskoj selekciji, a zabilježio je i prve minute u ABA ligi u ekipi Igokee. Trener Slobodan Klipa predvodio je sa klupe ekipu FMP-a do ABA lige, gdje je uslijed loših rezultata dobio otkaz. Braća Đorđe i Luka Vasić, članovi kluba „Feniks“ iz Banjaluke osvajali su medalje po raznim turnirama brazilskog džiudžicua

Sada malo pažnje posvetiti i onima koji nisu bili toliko uspješni u godini za nama. Košarkaši „Varde HE“ ispali su Premijer lige BiH i nalaze se u velikim dugovanjima. Dolaskom novog rukovodstva utvrđeno je da su dugovanja oko 60.000KM i zato se odlučilo da se igra sa domaćim i mladim košarkašima. „Varda HE“ se trenutno nalazi na sredini tabele, a njen kapiten Nemanja Stanimirović pozvan je u ekipu Republike Srpske na „Košarkaškom saboru“ u Trebinju.

Sa druge strane u još goroj poziciji su fudbaleri „Drine HE“ koji su ispali u Drugu ligu Republike Srpske i tu se nalaze na zadnjoj poziciji. Učinak od četiri pobjede u 15 mečeva i samo sedam datih golova  je veoma slab, a zbog loših rezultata izvršena je smjena rukovodstva.

Sada slijede praznici, gdje će svi na odmor, a nakon toga ih sve čekaju pune ruke posla, neke da nastave sa dobrim rezultatima, a neke da počnu da ih stvaraju.