Turistička organizacija opštine Rogatica – Inventura stećaka širom opštine

13.12.2016.

rogatica-dio-stecaka-iz-pobrdalja-kod-krnjica

ROGATICA – Znatno prije nego što su stećci u BiH ušli na Listu svjetske kulturne baštine pod zaštitom UNESKO-a, u Turističkoj organizaciji opštine Rogatica prišli su inventarisanju ovih spomenika kulturnog naslijeđa na području opštine.

Već prvi rezultati popisa pokazali su da skoro svaka od 88 nekropola, koliko ih je registrovao na području opštine, ima više jedinki od broja koga je svojevremeno popisao i objavio Šefik Bešlagić, još uvijek neprevaziđeni istraživač ove vrste srednjovjekovnih svjedočanstava života tadašnjih naroda.

rogatica-stecak-iz-stopa-u-zepi-sa-ukrasom-konja

– Ipak, ovom poslu posebno smo prišli nakon UNESK-ove odluke i sa zadovoljstvom možemo reći da smo utvrdili da na području naše opštine ima još skoro 30 posto ne popisanih stećaka. Kad se sve sabere to uticati da će naša lokalna zajednica umjesto registrovanih 2628 imati znatno više stećaka. Istovremeno, to znači da ćemo se po broju ovih spomenika približiti opštini Nevesinje, koja je na drugom, pa možda i Konjicu na prvom mjestu u BiH po broju stećaka, reče direktor Turističke organizacije Nebojša Golić.

– Posljednje područje, dodao je Golić, na kome pokušavamo da utvrdimo broj i opšte stanje stećaka je Mjesna zajednica Žepa. U ovom području, gdje su kao nacionalni spomenici Andrićem most na Žepi i Redžep-pašina kula, registrovan je 161 stećak na osam lokacija. Najviše ih je u Ljubomišlju – 48, Pobrdalju kod sela Krnjići 35 i Ribiocu 31. Identifikacija ide teško. Dosta ih je potonulo ili zaraslo u u korov i šipražje. Neki su odneseni i ugrađeni u druge objekte i na druge načine nestali sa mjesta gdje su ranije bili.

rogatica-stecak-iz-pobrdalja-sa-ukrasom-polumjeseca

Za razliku od stećaka na nekim drugim lokalitetima, stećci na žepskom području rijetko su ukrašavani. Izuzetak je jedan u Pobrdalju sa ornamentom sličnim polumjesecu ili većem bumerangu. I u Ljubomišlju na jedanom sljemeniku ugravirana je ruka iznad lakta, štit sa mačem, luk sa strijelom i scena sa muškarcem koji drži luk, a oko njega je konj i pas. U selu Stop od šest registrrovanih stećaka samo se jedan sljemenik nalazi na svom mjestu. Ostalih pet, po legendi, ugrađeni su u most na Žepi. Na onom što je ostao dobro se raspoznaje ornament u vidu konja.

rogatica-panorama-zepe

– Nađeno na terenu, bilo da se radi o ranije popisanim ili novo otkrivenim stećcima, kroz fotografiju i kraći opis u ovoj i svih ostalih 12 mjesnih zajednica, pokušaćemo da ugradimo u naš, opštinski katalog stećaka koga, ako nam dozvole materijalne prilike, planiramo uskoro uraditi za područje opštine. Cilj je da ih i na taj način sačuvamo kao kulturnu baštinu za buduća pokoljenja, reče na kraju prvi čovjek turizma u Rogatici.