UNICEF nagradio rukovodstvo fočanskog vrtića – Viršle i čips zamijenili voćem i povrćem

14.12.2016.

nagrada-sladja-unicef-650x488

FOČA – Direktor fočanskog vrtića “Čika Jova Zmaj” Slađana Vladičić dobitnik je nagrade UNICEF-a BiH za promociju zdravih stilova života, koja joj je dodijeljena u okviru konkursa “Naše priče za najbolje vrtiće”.

Vladičićeva je nagradu zaslužila za uvođenje programa zdrave ishrane, koji se u fočanskom vrtiću primjenjuje već dvije godine. U ovoj predškolskoj ustanovi djeca su rekla ne slatkišima, čipsu i industrijskoj hrani, a u svojoj maloj bašti uzgajaju povrće i učestvuju u pripremanju zdravih i ukusnih obroka.

“Jelovnik smo revidirali, izbacujući neke namirnice iz upotrebe, kao što su viršla i salama, a uveli smo nove, poput heljde. Pravimo projice sa domaćim namazima, a sada nam je mnogo lakše jer smo dobili knjigu “Standardi zdrave ishrane”, koju je izdao Institut za javno zdravstvo u kojoj je mnogo recepata koje primjenjujemo i koje ćemo u narednom periodu da uvedemo u naš jelovnik”, rekla je Vladičićeva.

slika-vrtic

U ovoj predškolskoj ustanovi prekinuta je praksa proslave rođendana sa tortama i klačima, koje roditelji donose od kuće,a umjesto toga djeca prave torte od kartona, a servira im se lijepo dekorisano voće.

“Najvžanije je da su djeca počela da jedu voće i povrće u većim količinama, na šta smo ponosni. Pored toga, obuhvatili smo sve aspekte razvoja djeteta, od govora, do stvaralaštva i kreativnih radionica, izleta, sportskih takmičenja do naše baštice u kojoj su djeca sama sadila povrće, uzgajali ga i brinuli o njemu i na kraju ubirali plodove”, priča Vladičićeva.

Zahvalnice UNICEF-a za istaknut doprinos za unapređenje kvaliteta predškolskog vaspitanja i obrazovanja u BiH za 2016. godinu dobilo je 14 predškolskih ustanova u BiH, među kojima je i Dječiji vrtić “Čika Jova Zmaj” iz Foče.

Na svečanosti, koja je održana u zgradi UN-a u Sarajevu, uz Vladičićevu, isto priznanje dodijeljeno je i sarajevskom vrtiću “Leptirić”. Osim nagrada za promociju zdravih stilova žiovota, UNICEF BiH podijelio je i nagrade za inkluzivnu praksu, za najinovativnijeg pojedinca i ustanovu, te za najkreativnijeg pojedica i ustanovu.