Badnje veče i Božić u Čajniču

07.01.2017.

bozic-u-cajnicu-1

ČAJNIČE – Božić ili rođenje Gospoda Isusa Hrista raduje nas svake godine, onom radošću kada je u ovaj svijet došao radi spasenja cijelog ljudskog roda od grijeha i vječene pogibije, svjetlost je obasjala Vitlejemsku pećinu, a na nebu su anđeli zapjevali “Slava Bogu na visini i na zemlji mir, među ljudima dobra volja.”

bozic-u-cajnicu-2

Proslava najradosnijeg Hrišćanskog praznika počela je sinoć večernjim bogosluženjem i nalaganjem badnjaka u porti hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Čajniču. Rasplamsana vatra kao i Bodžićni vatromet ozarila su srca prisutnih.

Izuzetno niske temperature nisu omele Čajničane da u velikom broju prisustvuju bogosluženju i svečanom nalaganju badnjaka. Veliko raspoloženje vjerujućeg naroda vidjelo se i po jutarnjem organizovanom odlasku u sječu badnjaka.

bozic-u-cajnicu-3

Već jutros Sveta Božićna liturgija služena je sa početkom u 05,00 časova, kojom je načelstvovao starješina hrama protojerej-stavrofor Momir Vasiljević uz sasluženje sveštenstva hrama. Vjernicima je pročitana Božićna poslanica Njegove svetosti patrijarha srpskog G.G. Irineja.

U prepunom Sabornom hramu pričestio se veliki broj vjernika, nakon čega je uslijedilo tradicionalno osveštavanje i lomljenje česnice kao omiljeni Božićni običaj koji sveštenstvo hrama zadnjih godina obilježava. I ove godine česnicu je pripremila pekara Đuković u Čajniču. Čajničanin srećne ruke koji je našao zlatnik u velikoj česnici jeste Milan Radović, a zlatnik za česnicu je darovao načelnik opštine G-din Goran Kardžić.

bozic-u-cajnicu-4

Prota Momir Vasiljević nakon završene Liturgije čestitao je Božić pravoslavnim vjernicima pozdravom „Mir Božiji, Hristos se rodi!“ i poželio im sreću i mir u srcima i domovima.