Badnji dan i badnjaci

06.01.2017.

badnji-dan-u-cajnicu-2

ČAJINČE – Osvanulo Badnje jutro radosni Srbi ustali su rano da idu u sječu badnjaka. Svake godine na Badnji dan raduju se i stariji i mlađi prelijepim Pravoslavnim i srpskim običajima, kojima proslavljaju najradosniji hrišćanski praznik, Rođenje Hristovo-Božić. Jutros na badnje jutro djeli se ona radost, koju su doživjeli Vitlejemski pastiri, kada im se anđeo javio i rekao „Javljam Vam veliku radost, danas nam se rodio Spas koji je Hristos Gospod“.

badnji-dan-u-cajnicu-1

Kada su pastiri pohitali do pećine, ponijeli su sa sobom i grane da nalože vatru, jer je jutro bilo veoma hladno. Zato mi sječemo i nalažemo badnjak da bi se zagrijali onom ljubavlju kojom su anđeli nebeski pjevali novorođenom Bogomladencu: Slava na visini Bogu, a na zemlji mir, među ljudima dobra volja. Da bismo se obradovali onom vjerom i ljubavlju kojim su mudraci i carevi sa istoka došli i poklonili se, Bogodjetetu i donjeli mu na dar zlato, tamjan i smirnu. Da se obradujemo onom ljubavlju i nadom kojom su pastiri darivali Gospoda-Jagnje Božije, darujući mu jagnje u Vitlejemskoj pećini. Kada se oglase i zazvone zvona u našim Svetim hramovima, da se prekrsti i pohita u dom Boga živoga, u crkve svete, kao što su i pastiri hitali u Vitlejemsku pećinu. Badnji dan je ustvari, dan radosnog bdijenja i molitve, kada od radosti zahvaljujemo Bogu i Tvorcu što je poslao Sina svoga jedinorodnog, da spasi rod ljudski. Zato Badnjak i unosimo u kuću jer predtsavlja Hrista. Pogaču i česnicu koju spremamo na Badnji dan i Božić, odnosno hljeb koji prinosimo kao dar naše ljubavi i jeste onaj životni hljeb, jer je Hristos hljeb i hrana naših života. Vitlejem gdje se rodio Spasitelj svijeta, znači dom hljeba. Zato zablagodarite Gospodu na svakom dobrom daru koji je podario, za hljeb i hranu koju jedete, za porodicu, srodnike i bližnje, sa kojima se živi, za svetinje i svetitelje koji se mole Bogu za ljudski rod. Ponajprije zahvaljujte Bogu darodavcu svih dobara i duhovnih i materijalnih. Sjetimo se u ove dane i pomolimo za neprijatelje. Oprostite svima onima koji su vas uvrijedili, i izmirite se: Sami sa sobom, sa bližnjima i sa Bogom. Sjetite se svih bolesnih, onih koji pate, siročadi, sužanja u tamnicama i svih nevoljnika kojima je naša hrišćanska pomoć potrebna. Pomozimo im i olakšajmo makar dio njihove bolesti, patnje, tuge, bola i muke.

Unoseći badnjak u svoje domove unesite mir radost i ljubav među bližnje i tako izmireni i duhovno pripremljeni, pozovite Hrista neka uđe u srca i duše naše kao što je ušao u ovaj svijet.

U porti hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Čajniču, badnjačare i badnjake, dočekao je i blagoslovio starješina hrama protojerej-stavrofor Momir Vasiljević čestitajući im praznik, srećan Badnji dan i badnjaci.

badnji-dan-u-cajnicu-3

BADNjAK

Osvanulo Badnje jutro,
U badnjake da se ide
Sveto drvo da se sječe,
Pravi Srbi da se vide.
Otac sinu, djed unuku,
Dubok snijeg dokle gaze,
Zavještaće i poruku,
U badnjake kad odlaze.
Hladno jutro, zima steže,
Pokrivač se snježni bjeli,
U grudima ljubav žeže,
Do badnjaka već su stigli,
Skroz rumeni i veseli,
Pomozi Bog moj badnjače,
Sveto drvo dok pozdravlja,
Najprije stariji viče,
Mlađi isto to ponavlja,
Dok se mole Očenašom,
Žitom badnjak dok prskaju,
Ponose se vjerom našom,
Prvu trijesku osjecaju,
Sa badnjakom na ramenu,
Svojoj kući smjelo hode,
Tvrdom vjerom u kamenu,
Običaje da provode.

Protojerej-stavrofor Momir Vasiljević