Hristos se javi – Čajniče slavi

19.01.2017.

bogojavljenje-u-cajnicu-1

ČAJNIČE – Na blagosloveno jutro kada se Bog javio, služeno je jutarnje bogosluženje i Sveta Liturgija. Načalstvovao je protojerej-stavrofor Momir Vasiljević, a sasluživalo je sveštenstvo hrama Uspenja Presvete Bogorodice. Prisutan je bio veliki broj vjernog naroda, među kojima je bilo najviše omladine. Odmah potom, ispred Stare crkve uslijedio je čin Velikog osvećenja Bogojavljenske vodice.

bogojavljenje-u-cajnicu-2

Svečana litija krenula je ispred hrama, kroz grad Čajniče. Predvođena Časnim Krstom, ikonama, litijskim barjacima, čiracima i zastavama povorka je došla do Izvora, čuvenog čajničkog Vrela. Tu je posle osvećenja vode na Izvoru, sveštenik spustio Časni Krst, za koji su nakon 75 godina treći put u Čajniču zaplivala dva mlada momka.

Čajničanin Dragan Radović je pobjednik današnjeg plivanja za Časni Krst na Bogojavljenje, na Vrelu rijeke Janjine u Čajniču. U takmičenju za Časni Krst plivao je i Mladen Nikačević.

bogojavljenje-u-cajnicu-3

Plivačima je starješina hrama protojerej-stavrofor Momir Vasiljević uručio prigodne poklone i nagrade.

Obraćajući se prisutnim vjernicima u svojoj besjedi, protojerej stavrofor Momir Vasiljević rekao je da se danas proslavlja veliki Gospodnji praznik, kada je Hristos došao na rijeku Jordan Jovanu da se krsti. Prilikom krštenja Hristovog, otvorilo se nebo i čuo se glas Boga Oca koji je govorio: Ovo je Sin moj ljubljeni, koji je po mojoj volji. Dok je Hristos bio u rijeci Jordanu, u vidu goluba na njega je sišao Sveti Duh.

bogojavljenje-u-cajnicu-4

Prota Momir je dodao da se na ovaj dan otkrila tajna Svete Trojice, da je Bog jedan po suštini, a trojičan po licima, Bog Otac, Bog Sin i Bog Duh Sveti. Trojedini Bog, sjedinjen u suštini u jednobitnosti, u jednoj volji, u jednoj Ljubavi i jednoj Pravdi i jednoj milosti.

Na kraju je zablagodario Bogu i Čudotvornoj ikoni Čajničkoj Krasnici i blagoslovio sve prisutne i grad Čajniče pozdravom: Hristos se javi! Bog se javi!