In memoriam – Obrad Đurović

10.01.2017.

Obrad Djurovic

ROGATICA – Nešto iza 19 časova na tek minuli Božić u Domu za starija lica „Sunce“ u Rogatici, od srčanog udara, umro je Obrad Đurović, učitelj, profesor matemetike i nacrtne geometrije i nadasve glumac.

Obrad je radni vijek proveo kao prosvjetni radnik. Učiteljovao je po Romaniji, u čijim njedrima, selo Džindići, je i rođen prije 85 godina, a kao profesor mlade učio u Sarajevu, ali je poznatiji kao glumac. Glumio je starca Vujadina u filmu Emira Kusturice „Život je čudo“. Drugu filmsku ulogu imao je u filmu „Zavjet“, takođe režisera Emira Kusturice, u kojoj je opet glumio starca koji je trabalo da se objesi, jer je ostao sam.

Stekao sam dojam da je veliki Kusturica film „Zavjet“ radio po mojoj biografiji. Sve se poklapalo osim ono da sam trebao da se objesim. Nisam to uradio jer to nikad u životu nisam ni pomislio, pričao je čika Obrad prije nešto više od dvije godine u priči koju je objavio i naš Sajt.

Emir Kusturica mu je obećao i treću ulogu. Očekivao je poziv, ali očito prije je došla ona za put bez povratka.

Obrad Đurović u prisustvu kćerki Milene i Jelene, koje su doše iz daleke Danske gdje žive nakon što su 1996. kad i ostali Srbi napustile Sarajevo, i ostale rodbine, prijatelja i poznanika biće sutra, 11. januara, u 13 časova sahranjen na porodičnom groblju u Podsikira nedaleko od rodnog sela u opštini Sokolac.