Iz štampe izašao 51. broj časopisa „Dabar“ Mitropolije dabrobosanske

23. јануара 2017. 058.ba

dabar-br-51

DUHOVNA ČITANKA

VIŠEGRAD – Na samom početku 2017. godine iz štampe je izašao 51. broj časopisa „Dabar“, Migropolije dabrobosanske, u izdanju istoimene Izdavačke kuće, čije je sjedište u manastiru Svetog Nikolaja u Dobrunskoj Rijeci kod Višegrada.

Po riječima glavnog i odgovornog urednika časopisa „Dabar“, arhimandrita Jovana (Gardovića), na 96 stranica i u ovom broju dominiraju odabrani tekstovi duhovnog sadržaja koji su svojevrsna duhovna čitanka za pravoslavne vjernike.

Izdvajamo tekstove o pojmu Dobroteljstva, zatim o hiljadu godina od rođenja Svetog Jovana Vladimira, te o Hrišćanstvu i nacionalnosti. Tu su i zanimljivi tekstovi o tjelesnim bolestima, simbolu vjere, te o svetoj tajni pričešća.

U podlistku „Dabrov informator“ hronološki su objavljene brojne vijesti i informacije zabilježene na području Mitropolije dabrobosanske tokom 2016. godine, među kojima izdvajamo zapise o obilježavanju velikog jubileja 700 godina postojanja manastira Vozućica i 130 godina crkve Svete Trojice u Rogatici.

U ovom boju časopisa „Dabar“ objavljen je zanimljiv zapis istoričara Predraga Ostojića o zloupotrebama srpskih ustaničkih odreda 1941-1942. godine na primjeru ustanika Gojka Krezovića, rodom od Čajniča. Tu je i zapis iz Prebilovaca, te mala ljudska priča iz Vagana pod naslovom Prijatelji Božiji“.

I u ovom broju „Dabra“ na dječijoj strani najmlađi mogu pročitati zanimljive priloge iz školskih klupa, a na kulturnoj stranici čitaoci se podsjećaju na najznačajnije knjige koje je Izdavačka kuća „Dabar“ objavila tokom 2016. godine.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Slavko Heleta

Slavko Heleta, novinar iz Višegrada,

Njegove priloge i emisije možete slušati u programu Radio Višegrada, a tekstove čitati na višegradskim internet portalima, te zvaničnom sajtu opštine Novo Goražde.
Član Redakcije časopisa "Dabar", Mitropolije dabrobosanske i glavni i odgovorni urednik časopisa za duhovnu i kulturnu prosvjetu "Soko", Dobrun.
Njegovu poeziju možete čitati na ličnom internet blogu slavkoheleta.blogspot.com.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Slavko Heleta

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: