Kovačeviću i Prilepinu “Andrićeva nagrada” za prošlu godinu

18.01.2017.

Andricev-institut-suton

ANDRIĆGRAD – Dobitnik “Andrićeve nagrade” za životno djelo za prošlu godinu, koju dodjeljuje “Andrićev institut”, je dramski pisac Dušan Kovačević, a nagradu je dobio za ukupan dramski opus i novo dramsko djelo “Hipnoza jedne ljubavi”, saopštio je stručni žiri.

“Andrićevu nagradu” za najbolji roman objavljen prvi put u Republici Srpskoj i Srbiji dobio je ruski pisac Zahar Prilepin za roman “Obitelj” i knjigu pripovjedaka “Sedam života”.

Nagrade laureatima biće dodijeljene u “Andrićevom institutu” u Andrićgradu 27. januara.

Stalni savjetnik “Andrićevog instituta” i predsjednik tročlanog žirija Jovan Delić rekao je da je Dušan Kovačević danas ne samo vodeće ime srpske drame, već i jedan od najznačajnijih evropskih dramskih pisaca i “smjehotvoraca”.

“Kovačevićeve drame `Maratonci trče počasni krug`, `Radovan Treći`, `Sabirni centar`, `Balkanski špijun`, `Sveti Georgije ubija aždahu`, `Klaustrofobična komedija`, `Profesionalac`, `Urnebesna tragedija`, `Lari Tompson` i druge, objavljene u njegovim petotomnim “Sabranim delima”, sve su odreda remek dela koja imaju izuzetan status i kod književne kritike i kod publike”, istakao je Delić.

On je ocijenio da je, nastavljajući tradiciju Sterije, Nušića i Popovića, a ponekad u kombinaciji sa poetskim dramama Simovića i humorom Bećkovića, Kovačević “podigao srpsku gorku komediju na najviši nivo i postao evropska književna vrijednost prvog reda”.

Delić smatra da je Prilepin i prije romana “Obitelj” imao status klasika savremene ruske književnosti, a da je tim romanom ne samo učvrstio taj status, već ga i “visoko podigao”, naslanjajući se na veliku tradiciju ruskih pisaca koji tematizuju istoriju.

Član žirija Vladimir Kecmanović izjavio je da mu je bila čast što je učestvovao u odlučivanju o dodjeli najvažnije književne nagrade u ovom dijelu svijeta.

On se saglasio sa Delićem da je Kovačević, koji je dobio “Andrićevu nagradu” za životno djelo, jedan od najznačajnijih srpskih pisaca, ali da je svojim književnim inovacijama veliki i u svjetskim okvirima.

“Kovačević je priznati klasik srpske i nepriznati klasik svjetske drame”, kaže Kecmanović.

Član žirija Želidrag Nikčević naglasio je da je proglašenje dobitnika “Andrićeve nagrade” u dvije kategorije za njega “dugo očekivani praznik”.

“Kada srpska kultura preko `Andrićevog instituta` na čijem čelu je Emir Kusturica ukazuje poštovanje i ljubav prema ruskoj kulturi nagrađujući jednog velikog ruskog pisca, to je susret na vrhu – u visini očiju i srca. To je onaj bratski stisak ruke koji pokazuje bliskost ruske i srpske književnosti”, rekao je Nikčević.

Rukovodilac za književnost “Andrićevog instituta” Aleksandra Vraneš podsjetila je da je Nagrada “Ivo Andrić” ustanovljena 2015. godine i da se dodjeljuje u dvije kategorije.

Žiri koji dodjeljuje nagradu dužan je da tokom cijele kalendarske godine prati izdavačku djelatnost u Republici Srpskoj i Srbiji i da objektivno sagleda značaj ukupnog književnog stvaralaštva autora i pojedinačnog romansijerskog ostvarenja u tom periodu.

Nagrada se sastoji od Povelje i novčanog iznosa, koji se određuje Planom rada “Andrićevog instituta”.