Lakić: Prošla godina jedna od najboljih u 27 godina postojanja preduzeća

SRNA - Jovana Borovčanin - 27. januara 2017. 058.ba

Slava HE

VIŠEGRAD – Direktor „Hidroelektrana na Drini“ iz Višegrada Mile Lakić rekao je da je prošla godina po proizvodnji električne energije jedna od najboljih u 27 godina postojanja ovog preduzeća.

Lakić je naveo da je u 2016. godini proizvedeno 1.078 gigavat časova električne energije, odnosno 17 odsto više od osnovnog plana, te da je prebačen rebalansirani plan.

On je napomenuo da je u toku završetak poslova na konsolidaciji terena, koji je u drugoj fazi i da sve ide po planu sa predviđenim rokovima.

Lakić je istakao da su izmirene sve obaveze za prethodnu godinu, te da je u toku izrada završnog računa.

Zamjenik generalnog direktora „Elektroprivrede Republike Srpske“ Branislava Milekić rekla je da su „Hidroelektrane na Drini“ skoro 70 odsto od proizvedene energije plasirale za snadbijevanje kupaca u Republici Srpskoj po cijeni od 1,43 KM.

„Zahvaljujući ovako niskoj cijeni električne energije, `Elektroprivreda` je u mogućnosti da održava relativno niske cijene u Republici Srpskoj“, dodala je Milekićeva.

Ona je istakla da je preduzeće „Hidroelektrane na Drini“ uprkos niskoj cijeni od 2007. do 2014. godine ostvarilo 50 miliona KM dobiti, a da je rezultat 2015. godine direktna posljedica uvođenja dodatne naknade za korištenje prirodnih resursa radi punjenja Fonda solidarnosti.

„Ukidanjem Fonda solidarnosti, `Hidroelektrane na Drini` ponovo su na poziciji da uspješno posluju i da stanu na poziciju koja im pripada. To znači da realizacijom značajnih investicionih projekata, prije svega projekta `Buk Bijela`, ponovo budu nosilac razvoja regije u značajnom mjestu razvoja Republike Srpske“, navela je Milekićeva.

Hidroelektrana Višegrad puštena je u rad 25. novembra 1989. godine instalisane snage 315 megavata.

Preduzeće „Hidroelektrane na Drini“ obilježilo je danas krsnu slavu Svetog Savu.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,