Najavljena izgradnja ski-staze na Tjentištu

21.01.2017.

sankanje-na-tjentistu-2

FOČA – Fočaci svih generacija, među kojima je najviše bilo djece, uživali su danas na Tjentištu u skijanju, sankanju, vožnji motornim sankama i saonicama u okviru manifestacije “Dan zimskih radosti”, a najavljena je obnova skijališta za žičarom u 2018. godini.

Ne mareći za smrznute noseve, mokre rukavice i rumene obraze, brojni mališani okupirali su stazu u Dolini heroja podno spomenika Bitke na Sutjesci, prepuštajući se valjanju po snijegu, grudvanju, sankanju.

Nacionalni park, u kojem već decenijama, i pored izuzetnih prirodnih uslova, zimski turizam nije zastupljen, pa turistički kapaciteti zimi nisu u funkciji, na ovaj način pokušava da vrati Tjentištu nekadašnji sjaj.

“Ovako je nekada bilo na Tjentištu, a tu je bilo i jedno manje skijalište za žičarom, koje mi planiramo da napravimo i obnovimo u 2018. godini. Dakle, imali bismo kvalitetno skijalište za žičarom i dužinom staze od 1.200 metara”, rekao je direktor Nacionalnog parka /NP/ “Sutjeska” Dejan Pavlović.

sankanje-na-tjentistu-1

Manifestaciju “Dan zimskih radosti” u opštinskoj Turističkoj organizaciji /TO/ smatraju veoma korisnom, jer promoviše Tjentište, Park, zdrav života, ispravan odnos najmlađih prema prirodi.

“Ovakvim manifestacijama djeci se razvija svijest šta sve priroda nudi, koje su to blagodati njene kroz sva godišnja doba, a njihova vesela lica i radost pokazuju da smo uspjeli u organizaciji”, rekla je direktor Turističke organizacije Foča LJeposava Đajić.

Manifestaciju su organizovali NP “Sutjeska” i Turistička organizacija Foča.

Za sve učesnike manifestacije organizatori su obezbijedili ručak i čaj u restoranu NP “Sutjeska”, a pomoć i podršku u organizaciji pružili su KUD Foča, šumska gazdinstva “Maglić” iz Foče i “Lelija” iz Kalinovika, te Osnovna škola “Sveti Sava” i Vrtić “Čika Jova Zmaj” iz Foče.