Oci molitveno proslavljeni u Čajniču

01.01.2017.

oci-u-cajnicu-2

ČAJNIČE – U dan kada Pravoslavna Crkva proslavlja Oce, danas je u Hramu Uspenja Presvete Bogorodice Svetu liturgiju služio je protojerej Dragiša Simić, uz sasluženje sveštenstva hrama.

Radost današnjeg praznika posebno su uveličala djeca, crkvenog hora „Krasnica“ koja su upriličila recital posvećen Ocima, na temu „raduj se Srbine“. Program posvećen ocima djeca su pripremila sa starješinom hrama protojerejem-stavroforom Momirem Vasiljevićem i djetinjom radošću razgalila srca prisutnih otaca i čestitala im praznik.

Vjernom narodu i djeci, koji su se za ovaj praznik okupili u velikom broju, obratio se protojerej Dragiša Simić besjedom govoreći o značaju jevanđelskih riječi koje su pročitane u toku Liturgije.

oci-u-cajnicu-1

„Upravo te riječi koje navodi jevanđelist Matej u ove pretpraznične dane pred Rođenje Hristovo, svjedoče o Hristovom rodoslovu i čovječanskoj prirodi, one svjedoče ispunjenje svega što se o Hristu kao istinitom Bogu koga rađa Otac Nebeski, i istinitom čovjeku koji prima obličje ljudsko od Marije Djeve, ostvarilo upravo onako kako je nagovješteno kroz Stari Zavjet“,rekao je otac Dragiša.

On je posebno napomenuo da uz ove Hrišćanske dane obavezuje ih hrišćanska ljubav da se sjete onih koji su tužni koji stradaju, te da pomognu siromašnima i bolesnima i učine hrišćansko milosrđe.

Hrišćanski praznik Oci ili Očevi, uvijek padaju u prvu nedjelju pred Božić, nakon prethodno proslavljenih Djetinjaca i Materica.

oci-u-cajnicu-3

Tako tradicionalno djeca porane i unaprijed pripremljenim kanapom, koncem, šalom, maramom ili kaišem na prepad vezuju svoje očeve za noge na isti način kao što su njih vezivali na Djetinjce.

Nakon svete Liturgije, prema tradiciji ovog praznika, oci su se ispred hraama na postavljenoj trpezi otkupljivali i driješili slatkišimai voćem.