Srbčad u čast Svetom Savi

28.01.2017.

sava-1

ČAJNIČE – Sveti Sava je najveći srpski svetitelj, utemeljivač hrišćanstva, prosvjete, kulture i svega što vjekovima krasi srpsko nacionalo biće. Od Save smo saznali ko smo, kako se zovemo i kome pripadamo.

Protojerej-stavrofor Momir Vasiljević služio je svetu Liturgiju u Sabornom hramu u Čajniču, u kojoj je prineo molitve Bogu i Svetom Savi za spas srpskog roda. Radost liturgijskog sabranja zajedno sa đakonima, podelili su vjernici i djeca.

sava-3

Protojerej Momir Vasiljević je u Svetosavskoj besjedi rekao da svi Srbi treba da se ogledaju na Svetoga Savu. Djeca i omladna da ljube Boga i poštuju starije. Sveštenoslužitelji da revnosno ispunjavaju zapovjesti Božije i duhovno učvršćuju u pravoslčavnoj vjeri. Učitelji i prosvjetari da uče i prosvjećuju rod srpski kao što je to činio Sveti Sava. Tako će svi zajedno postati istinska čeda Svetosavska, i odužiti se Svetom savi za sve što je učinio za srpski rod.

sava-2

Posle molitve prelomljen je slavski kolač i osvećeno slavsko žito. Načelnik opštine Čajniče Goran Karadžić sa porodicom je za sve goste upriličio slavsku trpezu. Ova trpeza ljubavi, pripremljena je prvi put u Svetosavskom domu, kao svečarska trpeza u čast Svetog Save.

Sveštevnici hrama osvetili su i prelomili slavski kolač u osnovnoj i srednjoj školi u Čajniču. A u večernjim satima u Svetosavskom domu članovi Crkvenog hora „Krasnica“ upriličili su Svetosavsku akademiju gdje su naizmjenično pjevali duhovne pjesme i recitovali recitacije posvećene Svetom Savi, nakon čega su najmlađima podeljeni prigodni darovi. Svetosavsku akademiju je pripremila Crkvena opština Čajniče i Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“.