Svetosavska akademija održana u Čajniču

27. januara 2017. 058.ba

svetosavska-akademija-u-cajnicu-1

ČAJNIČE – Sinoć je u velikoj Sali Kulturnog centra u Čajniču održana Svetosavska akademija, koja se tradicionalno organizuje u čast prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja Svetog Save koji je naš temelj, naš hram i osnova.

Pred časnim ocima Crkvene opštine Čajniče, velikim brojem profesora, nastavnika, učitelja, ličnosti iz političkog i kulturnog života našeg grada i građanima, rečeno je da je Sveti Sava vječiti putnik, putnik kroz vjekove, vječito prisutan kao svetost, kao znamenje našeg imena, jezika i postojanja.

svetosavska-akademija-u-cajnicu-3

Nakon himne posvećene Svetom Savi, prisutnima se obratio, protojerej-stavrofor Momir Vasiljević, koji je između ostalog naglasio da himnom Uskliknimo s ljubavlju otpočinjemo proslavu najvećeg srpskog sina, najvećeg srpskog djeteta, Svetoga Save srpskoga, prvog arhiepiskopa, prosvjetitelja i učitelja.

„Svetonosna loza Nemanjića i Sveti Sava dala je srpskom rodu sve što danas imamo, pored divnih i svetih crkava i manastira, preko kulture i duhovnosti, medicine a pogotovo preko školstva i prosvjete. Za sve to najzaslužniji jje sin roda srpskoga Sveti Sava. On je utkao put svim srbima, put koji vodi u život vječni, put spasenja, put Bogočovjeka, spasitelja našeg Isusa Hrista. Zato su srbi prepoznatljiv narod zahvaljujući Svetome Savi“-naglasio je prota Momir.

svetosavska-akademija-u-cajnicu-2

On je istakao da je Sava je prvi utemeljio našu crkvu u koju je uveo ćirilicu, prvi je narodu srpskom dao ono što je njegovo, dao mu je vjeru, dostojanstvo, dao mu je nadu i pokazao put do Svete Gore.

Na Svetosavskoj akademiji duhovnom muzikom i crkvenim pjesmama u nastavku predstavio se hor osnovne škole. Ređale su se prigodne recitacije, muzičke numere i kao i razne igre i skečevi.

Program akademije upotpunio je mladi hramonikaš Balša Kajević, kao i članovi KUD.a „Izvor“ iz Čajniča koji su se predstavili sa svojom koreografijom.Za sve učenika Sveti Sava predstavlja najradosniji dan u godini, dan kada se prisjećaju Savinog života, njegovog rada i zahvaljuju mu se što je, osnovao škole.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Gordana Tadić

Rođena 14. septembra 1988. godine u Čajniču. Osnovnu i srednju školu završila u Čajniču. Godine 2012. diplomirala na Filozofskom fakultetu na Palama, odsjek Žurnalistika, te stekla zvanje diplomirani novinar.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Gordana Tadić

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: