U Novom Goraždu prijem povodom Božića

12.01.2017.

prijem-bozic-novo-gorazde-1

NOVO GORAŽDE – Opština Novo Goražde u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvenom opštinom Novo Goražde, povodom Božića juče je u Skupštinskoj sali Opštine Novo Goražde upriličila Božićni prijem.

Prijem je uz prisustvo velikog broja ljudi otvorio jerej Mihajlo Andrić, koji se poželivši dobrodošlicu na ovaj dan, obratio prigodnom  besjedom.

„Drago mi je što smo ovdje vas primili kao svoje, kao svoj svoga i tako se i osjećajte. Ovi praznici naši, svaki praznici bilo čiji oni su dani radosti, ali i obaveza, praznik donosi darove ali očekuje i uzdarja“ – besjedi jerej Mihailo.

Prema njegovim rječima, glavni darovi ovih praznika jesu istina i ljubav, a ko tih vrlina nema, tih atributa u bilo kojoj pa i najprostijoj zajednici ovozemaljskoj, ona zaista neće se zasnivati na dobru, nego na laži  i nasilju, a priznaćemo da nam je nasilja dosta bilo pa i preko glave.

prijem-bozic-novo-gorazde-2

„Svi mi koji smo ovdje imamo određene svoje odgovornosti u ovom svijetu pozvani da u ovom dijelu šara zemaljskog napravimo ono što se zove ljepota i da bi to uspijeli zaista moramo se tako i ponašati i zaista ću reći da mi je drago da smo mi na dobrom put svi ovdje”-istakao je jerej Andrić.

Riječi dobrodošlice uputila je i načelnica Opštine Novo Goražde Mila Petković, koja je istakla – “Želim da svi ovdje prisutni šire ljubav i mir među ljudima, zatim vam želim sreću i zdravlje i svaki uspjeh. Ja mogu odgovorno reći da je međunacionalni odnos na teritoriju opštine Goražde i Novo Goražde na zavidnom nivou. Mi trebamo da poštujemo naše različitosti, jer samo tako možemo krenuti naprijed i postići neki uspjeh. Trebamo se truditi da imamo što manje nesporazuma i svađa,  da imamo što više tolerancije i dogovora da gradimo zajedničku budućnost jer poštujući različitosti poštujemo jedni druge.”

Prijemu su prisustvovali, u ime opštine Goražde načelnik dr.sci. Muhamed Ramović i predsjedavajuća Općinskog vijeća Goražde Jelena Mirković.

Načelnik Ramović je  u ime svih građana Opštine Goražde i u svoje lično ime, svim vjernicima pravoslavne vjeroispovjesti čestitao Božić, te im zaželio mnogo sreće i uspjeha kako za njih, tako i za njihove porodice i prijatelje.

Ovom izuzetno važnom i svečanom događaju takođe su prisustvovali i  zvaničnici, zatim predstavnici javnog, kulturnog, društveno-političkog života, te privrednici i vjerski dužnosnici.